torsdag 30 april 2009

Trevlig Valborg, 1 Maj och helg !

Gårdagskvällens reslutat från den "inhyrda personalen" blev ett bak av grövre tekakor. Mycket gott. Tack tjejer för att ni är snälla och ställer upp !


Valborg, Valborgsmässoafton. Nu är det vår på riktigt. Skönt är det då när det verkligen ÄR fint väder denna dag. Har varit med om att det majbrasan förblev "otänd" pga snö.
På senare år har det inte blivit någon tur till majbrasa. Är det fint väder så blir det grillning och ett glas gott dricka, sen kan ingen köra... och man blir kvar hemmavid.

I morron 1 Maj. Demonstrera ? Finns det anledning ? Eller är jag/vi nöjda med den sittande regeringens förda politik och speciellt i dessa tider - krispolitik ?
Vilket är DU ?
Jag åker och medverkar i Skänninge och lyssnar på 1 Maj tal av Correns krönikör Torbjörn Gustavsson.
TREVLIG HELG !

onsdag 29 april 2009

Hushållsnäratjänster

Sitter och väntar på mina för kvällen inhyrda hushållerskor.
Kan bli dyrt det här? Det kan komma allt från en till tre stycken som ska styra runt i mitt kök.
Har man inget avtal skrivet så får jag väl skylla mig själv.

Skämt å sido, det är mycket snällt av mina brorsbarn, ungdomarna, att ställa upp och hjälpa faster med både det ena och andra i hushållet. Fasen nu låter det som jag är en gammal tant som de kommer och hjälper. AHHHHH, jag är ju endast 38 år !
Men har man taskiga armar så har man.

Nu kommer dom....

HA EN BRA "LILLÖRDAG" !!

ETT GUSTAFS ORDSPÅK PÅ VÄGEN.....

Borta bra men hemma bäst - tror jag


Låt de fem försvinna från Elitserien för spel med ryska klubbar istället, i KHL.
Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV 71 och Linköping. Ingen kommer att sakna dem.... ?

Vad tycker klubbarnas fans? Inget vidare, vad jag kan få ut av de flesta kommentarerna.
Som Fahlman skriver på hockeykanalen: De fem klubbarna "ser uppenbarligen svenskt deltagande i KHL som något magiskt – men jag tror tyvärr mest att det blir tragiskt"

Tragiskt för både publik, klubbarna som är kvar i Elitserien och även för de fem. När de vill tillbaka in i "svensk" hockey och får börja i div 2.
Men det positiva är att det kommer nya lag till Elitserien, anrika sådana. Lag som AIK, Björklöven och Leksand. Nya derbyn, nya "hat"matcher kommer att skapas.
Som sagt, låt "de fem" åka öster ut. Ingen kommer att sakna dem.

måndag 27 april 2009

YEEEEHHH !!

Enzior skriker ut sin glädje över att det är vår och fått kommit ut på altanen, eller kanske att han gäspar.....


Vem ska man tro på ?

Helgen har rusat förbi med strålande solsken och där med har det varit uteaktiviteter. Att sitta inne och kompanjera med datorn när man kan sitta ute med näsan vänd mot solen är det lika dåliga odds på som att oppositionen vinner valet nästa höst, om man får tro media.
Fast vad annat är att vänta, det är DN och SvD, som står för det mesta. Allt från stark motvind, kris, panik i socialdemokratiska partiet - stackars Mona. HON står för hela väljarraset, HON måste avgå, HON får bära hela skulden själv.

Vad är det som gör Mona Sahlin till den värdelösa partiledare hon tycks vara ? För visst stämmer väl det som står i media om Mona, oppositionen och hur eländigt det nu är idet rödgröna lägret, speciellt borgerlig media ?
Långt ifrån bra är det naturligtvis när väljare sviker, väljare som "borde" vara oppositions stödjare. Väljare som idag kommer allt längre ned och ifrån ett jämställdare samhälle. När klyftorna ökar istället för att minska.
Jag tvivlar också, både på valvinst nästa höst och Mona Sahlins ledarskap. Har alltid gillat Mona, rak och tydlig och att hon har funnits med länge inom partiet, men ändå tvivlar jag...
Därför blev jag riktigt, riktigt glad av att läsa Ewa Janssons inlägg "Mona är bäst, ingen protest"
Såklart, inte vet jag om Ewa har rätt ? Men jag har bestämt mig för att inte tvivla på Mona längre.

Läs andra inlägg som är poitiva (de finns faktiskt!):
Peter Andersson, Veronica Palm,

Alliansfritt Sverige har rapporterat från Moderatkonventet, underhållande tack vare Björn Fridén och Anders Utbult.

SvD

torsdag 23 april 2009

Morgonreaktioner

Återupplever början av nittiotalet genom att hämta och se dagens morronblaska framsida. Aha upplevelsen gör att jag tänder till på alla cylindrar.
Vad är det med media ? Visst, jag förstår att det är både viktigt och kanske roligt att vara först med nyheter. Men i vissa lägen är det bättre att hålla igen.

Det jag möttes av på framsidan av Östgöta Correspodenten på nittiotalet och idag, var att det nu är försvarsindustrin Saabs (Linköping, kanske även andra ställen?) tur i industri Sverige att lägga varsel. Varslet i sig är givetvis mycket tråkigt men det som är betydligt mycket tråkigare och rent av upprörande är att anställda inte är informerade ännu. Det sker i dag, under förmiddagen.
Att höra på radio eller läsa i media innan man själv fått höra eländet på sin arbetsplats, om sin arbetsplats, är bara för mycket.
Var med om det på nittiotalet. Man åker till jobbet, utanför grindarna står radio, TV och tidningar som gamar för intervjuer. Skäms !

Nu vidare till nästa rubrik, fast nu är det DN. "Hemort avgör chans till förtidspension"
Det är flest i region syd som fått varaktig sjukersättning godkänd än i övriga Sverige. Så klart att det måste "mätas" hur många och var de som får sin ansökan godkänd bor. Det ska mätas i allt!
Det viktiga är väl i sammanhanget att ALLA behandlas lika av FK i deras bedömningar.
Eller ?
"För att klara det nålsögat tycks det delvis handla om att bo på rätt plats i Sverige, visar statistik som bekymrar Försäkringskassan", enligt DN.
Tanken som slår mig är:
Är det just att "faktiskt någon klarar sig igenom dagens nålöga" för att få stadigvarande sjukersättning" eller är det skillnaden och just antalet som bekymrar FK ?

Media: C, DN

G R A T T I S ! !


Idag är det Nellie som fyller år - GRATTIS !

måndag 20 april 2009

Har FK skygglappar på sig ?

Jaha, ett pressmeddelande från försäkringskassan "Ohälsotalet stadigt nedåt".
Mycket positivt att svenska folket blir friskare. Jippiee !! För det är väl så ? Ja, att vi blivit friskare eftersom färre behöver ha sjukpenning eller sjukersättning ?

Fast när ordet "BEVILJAT" kommer med så är det nog dags att dra öronen till sig. När jag sedan läser "Enligt Försäkringskassan går det inte att koppla minskningen till de nya sjukskrivningsreglerna som infördes den 1 juli förra året", då vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.
Hur många människor har blivit utförsäkrade pga att FK har en helt annan uppfattning om den försäkrades hälsa än den försäkrade själv och dennes läkare ? Om hur det svaret lyder pratas det inte om från FK-håll eller ges inte ut något pressmeddelande från generaldirektör Adriana Lender.

Under kommande år, 2010, är det ca 60 000 personer med sjukersättning som antingen kommer att bli utförsäkrade eller få stadigvarande sjukersättning. Pga av de regler som infördes 1 Juli 2008 finns inte möjligheten till tillfällig tidsbergränsad sjukersättning längre. Kommer de personer med sjukersättning som forfarande befinner sig i någon slags rehabiliteringsåtgärd- medicinskt eller annat att bli utförsäkrade ? Fick själv svaret av FK att "det var ju en besvikelse att du inte är frisk" när jag påpekade att jag inte kan påskynda operationer och min rehabilitering efteråt, fort nog...och inte heller att jag kan göra något åt mina bestående skador. Om jag kunde skulle jag ! Snacka om besvikelse...

Skulle verkligen vilja ha siffror på vart personer tagit vägen i statistiken- friska åter i arbete, arbetslösa etc etc. Då menar jag "den sanna verkligheten" bakom rubrikerna "Historiskt få sjukskrivna"

Media: FK, DN, SvD,
Bloggar: Resurs, Resurs2,Resurs3, Ett Hjärta Rött

Snart 1 Maj


Läser att Pappers avdelning i Djupafors i Blekinge inte kommer att medverka i årets 1 Maj demonstration, orsaken - LO basens turer i AMF-affären.
Med de summor det rör sig om och Wanja Lundby-Wedin hantering och (inblandning?) i pensionaffären, så är det inte så konstigt att missnöjet vill visas av medlemmarna.

Visst det hela blir en smula konstigt, LO basen sitter kvar på sin post. Trots att det fanns och finns stark kritik mot henne. Att kunna bygga upp och återfå medlemmars förtroende - är det möjligt ? Wanja själv som så ofta och hårt kritiserat orättvisor och att klassklyftorna måste motarbetas.
Och att AMF-vd Christer Elmehagen bedöms skyldig till avtalsbrott och ska betala tillbaka pengar till bolaget är bra, men ändå , skadan redan gjord. Stor skada.

Vad blir det då av 1 Maj, Arbetarrörelsens dag ? Om vi är så irriterade och arga på att vår LO bas sitter kvar, glömmer vi då bort vad 1 Maj egentligen står för och betyder ? Ja jag vet, betydelsen för 1 Maj är inte den samma som för 20-30 år sedan.

citat DA: Stort eller litet – Pappers uteblir – och symbolvärdet är stort.

Media: DA, E24, AB, SvD

söndag 19 april 2009

Nästa steg- sajter ska blockeras

Efter domen på de fyra åtalade Pirate Bay killarna kom har nya medlemmar till PP ökat kraftigt. Man kan lugnt påstå att det surrar i bikupan.
Går det att stoppa nedladdningen och fildelningen ? Ska den stoppas ? Straxt efter att domen offentlig gjordes pågick drygt 10 miljoner nedladdningar och senare ökade det.

Nu vill skivbranschens organisation Ifpi att Pirate Bay sajten ska blockeras av nätleverantörerna. Nu får de väl ändå ge sig...
Att censurera och blockera sajter för oss kunder är väl ändå inte nätleverantörernas sak.

Jag som är helt "rudis" i detta virrvarr undrar; Hur och var kommer de upplagda filmerna och musiken ifrån? Det finns ju ibland filmer eller musik som knappt hunnit haft premiär världen över och därav inte kan få tag på, men på Pirate Bay finns de. Någon ??



SvD1, SvD2,

Väljarbarometrar- visst är det underhållande

Nya väljarbarometrar, Skop och Sifo.
De båda ställde skilda frågor och resultatet blev också olika. Det är bara att välja vilket man föredrar. Alliansen VS Oppositionen ?

Valet är för mig inte ett dugg svårt. Däremot det som nu sker , att Alliansen ter sig starkare och fortsätter att öka är inte skrämmande men svårt att förstå.
Från vilket parti kommer de rösterna som M ökar med ?
Vill se och höra från de rödgröna, det är alldeles för tyst. Dags att visa framsidan, tiden rinner iväg fort mot val.
Visa att det rödgröna både är ett STARKT och DET RÄTTA ALTERNATIVET vid valet 2010.

DN, SvD

GOTT


Hembakat och nybakat -- GOTT !

G R A T T I S ! !


Grattis Anna på födelsedagen !

lördag 18 april 2009

Snälla grannar

Om man är uppe med tuppen, kanske lite innan tuppen...., så kan man få alldeles gratis middag. Av grannarna. Jätte snälla grannar. Duktiga grannar.
Far & son hade precis kommit hem från fiskepremiären i stan när jag hämtade morronblaskan uti lådan.
De båda fiskarna sken i kapp med morronsolen. Fiskelyckan var total. Tre stycken Öringar av större mått.
Jag fick en. Tack snälla.
Nu är den i ugnen och det kommer att bli en mycket god middag !

fredag 17 april 2009

Inför Beach 2009

Bild: Yahoo news


Dåliga tider ? Inte då, Varför inte införskaffa en BLING-KINI till sommaren ??
Bling- kinin kostar 1 300 kronor – per kvadratcentimeter, vilket ger ett pris på ca 25 000:- Bikini delarna är täckta av 5000 färgglada Swarowski-kristaller.

Om den tål vatten och går att bada i är tyvärr oklart !

Förstår ni er inte på skoj

Vad annat göra än att ta sig samman och skriva ett inlägg när TOBBE himself uppmanar till att komma igen.
Har kommit ifrån bloggandet lite, inte för att det saknas att skriva om, för det gör det ju. Det sker så mycket så man skulle kunna sitta vid datorn och skriva och kommentera hela dagarna. Men när inte orken och lusten finns, men plötsligt så händer det---

Jag har lärt mig de senaste dagarna, av Fredrick Federley, att man kan på skoja hur mycket som helst på sin blogg. OM vad som helst också.
Antar att han nu sitter på rummet hos partiordförande, hos pladdertanten Maud Olofsson, och gråter ut. Har hans mamma verkligen lärt Fredrick vad som är rätt och fel ? Om inte så gör Maudan´ det NU !? Fredrick, Fredrick...

Tobbe skriver om Dan Andersson, dramatiskt om Döden. Herr Andersson har skrivit så mycket bra och fint. Mera passande tycker jag följande är;

Välkommen, o vår!

Välkommen, o vår med din lovsång av ljus
och solvärmda vind kring den ensammes hus.
En urgammal spådom du skriver som ny
med skälvande skrift i den eviga sky.
(1920) Dan Andersson

Ha en trevlig och skön helg ! Njut av vårvädret.

Media: AB

tisdag 14 april 2009

Vårdikt


Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.


Ja nog är det svårt när droppar faller. Skälvande av ängslan tungt de hänger,klamrar sig vid kvisten, sväller, glider - tyngden drar dem neråt, hur de klänger.Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla,ändå sitta kvar och bara darra - svårt att vilja stanna och vilja falla.


Då, när det är värst och inget hjälper, Brister som i jubel trädets knoppar.Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens dropparglömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden -känner en sekund sin största trygghet, vilar i den till som skapar världen.

Dikt; Karin Boye

Kommentarslöst

Svalt intresse för riksdagmäns bloggar, är det verkligen så ?
Bara för att man inte får kommentarer till det som skrivs behöver det ju inte betyda att det inte bloggen är av intresse.
De riksdagsbloggar jag har läst och läser med någon kontinuitet är av olika partitillhörighet. En del har kommentarsfunktionen helt avstängd, någon helt öppen.
Om nu mätningen på bloggarna gjorts efter antalet kommentarer på dessa, är resultatet bara att kasta i papperskorgen. Antalet bloggbesökare är väl det man ska mäta i så fall.

Flera av de politiska bloggarna jag läser, och som man KAN kommentera på tas ALLTID kommentarerna bort. Jag lämnar aldrig ilskna eller använder mig inte av oförskämdheter när jag kommenterar, bara mina åsiktsskiljaktigheter...... Men tydligen vill blogginnehavarna inte ha någon som tycker nåt annat än den själv. Vad är då anledningen till bloggen ?

Förresten, bloggar riksdagsmän på arbetstid ?
Sjukskrivna, arbetslösa kan mista sin ersättning om de bloggar.....

DN

torsdag 9 april 2009

G L A D P Å S K ! ! !

HOPPAS NI ALLA FÅR EN TREVLIG OCH GLAD PÅSK !
ÄT INTE FÖR MYCKET AV ALL DEN GODA PÅSKMATEN ELLER PÅSKGODISET, NEDANFÖR HAR JAG LYCKATS FÅNGA PÅSKHAREN & HÖNAN IN ACTION.... KANSKE DET BLIR ETT PÅSKÄGG ÄVEN TILL DIG !?
GLAD PÅSK

onsdag 8 april 2009

Nu drar jag till Blåkulla

Jag arbetade på fel plats för länge

Ska snart ta Påsk ledigt. Ta ledigt från Reinfeldt & co styrande eller icke styrande av Sverige, inte läsa borgarblaskornas upprörande rader.

Men först ska jag skriva detta.
När Reinfeldt kom till posten som statminister dröjde det inte länge innan det började skäras ned och förändras både i det ena och andra.
Bla. arbetsmiljöverket och arbetsmiljöforskning fick indragna anslag och arbetslivsinstitutet lades helt ned. Nu ska det satsas igen...

....på kvinnor. Långtids sjukskrivna kvinnor tillbaka till arbete. Eftersom jag både är kvinna och långtidssjukskriven blir jag så klart mycket intresserad.

Det ska tillsättas 25 miljoner kronor för rehabiliteringsprojektet. Men jag tror att det är fel enda att börja i. Däremot orsaken till att det just är flera kvinnor som är långtidssjukskrivna vore rätt sak att ta i.
Blir undrande och förbannad när jag läser DNs sjukskrivne ogillande Hanne Kjöllers ord,


Nu ska vi äntligen få reda på sådant som hur kvinnor och män med samma arbetsuppgifter skiljer sig åt i sjukskrivningsmönster, hur stor del som kan kopplas till arbetsplatsen och vad resten handlar om. Därutöver vilka metoder som kan få kvinnor tillbaka i arbete. Är det massage eller kognitiv beteendeterapi? Eller kanske ingetdera?

Allt detta är viktigt. Myterna om kvinnors sjuklighet har florerat så länge att de kommit att etablera sig som sanningar. Som att det är arbetsplatserna som gör kvinnor sjuka, och att ansvaret för rehabiliteringen därför vilar på arbetsgivaren. Hur fel hamnar inte insatserna om arbetsmiljön visar sig vara mindre viktig än till exempel relationer till andra, grundstämning och inställning till livet.

Men vad är detta ? Fattar jag inte vad skribenten skriver ? Ett hån ?
Det är väl inget nytt att kvinnor och män är olika byggda. Helt olika för att klara samma arbetsuppgifter. Finns kvinnor som klarar av både monotona och tunga arbeten utan att få skador, med de är få. Om inte under den aktiva arbetstiden så under senare delen i arbetslivet. Arbetsskador som "blev till" för länge sedan och visar sig långt där efter.
Som om jag skulle tacka Husmark-Pehrsson för denna nya idé, näe det blir inget med dé.

DN

Ett ord inför resan


Knappast oersättlig


Jag erkänner, jag har sagt att jag tycker att Wanja Lundby-Wedin ska lämna sin plats i toppen på LO till förfogande. Men jag är kluven.
Naturligt är att förtroendet för Wanja fått sig en rejäl törn, kanske rent av hos vissa inom förbundet försvunnit helt.
Men dessa läser media.... och där finns inte en enda rad som lyfter fram Wanja och ger henne stöd. Trots att jag tycker hon ska kliva av LO har jag förtroende för Wanja Lundby-Wedin. En kvinna på en plats där hon gjort ett mycket gott arbete.

Ibland undrar jag om det är just för att hon är kvinna som media drevet varit så enormt som det varit. Fast men den media som är de stora skrivande idag, kan man inget annat vänta.

Medlemmar, förbund runt om i Sverige är splittrade. Avgå eller inte ? LOs styrelse har uttalat fortsatt stöd till Wanja Lundby-Wedin och hon sitter kvar. Nu vill det till hårt arbete med att återfå förtroendet hos dem som känner sig "lika lurade" som Wanja Lundby-Wedin.
Läs hur olika syn det är runt Wanja Lundby-Wedin.

Media:SvD , VF

tisdag 7 april 2009

Utan mus ?

En liten pojke kommer in i köket för att äta frukost. Eftersom han bor på en bondgård frågar hans mamma om han gjort sina morgonsysslor.
-Nej, inte än svarar pojken.
-Det måste du göra innan det blir frukost, säger mamman.

Pojken blir sur så när han matar kycklingarna sparkar han till en av dem. Han gör samma sak mot korna och samma sak mot grisarna.
Pojken går sedan in för att äta sin frukost och på bordet står endast en tallrik med flingor framdukad.
-Varför får jag inte bacon och ägg, frågar pojken. Och varför får jag ingen mjölk till flingorna?
-Jag såg hur du sparkade till en ko så därför får du ingen mjölk, svarar mamman. Jag såg även hur du sparkade på en kyckling och en gris och därför får du inte ägg eller bacon heller.

I samma sekund kommer pappan i familjen in i köket, han får syn på en mus som han sparkar till. Pojken tittar då upp på sin mamma, ler sitt största leende och säger: Ska du eller jag berätta?

Baciller på väg bort



Här var det tyst och lugnt som i graven. Tålde inte fira Påsk i förväg. Bacillhärden anföll med med högfeber. Nu har jag kvicknat till igen, kan ju inte missa laddningen inför flygningen till Blåkulla.

söndag 5 april 2009

Tjuvstart


Att fira Julafton på en annan dag en just Julafton går ju inte. Kalle Anka är ju bara en gång om året, så det är kört.....

Men Påskafton kan man fira vilken lördag som helst. Det gjorde vi igår. Iofs bara en vecka innan men ändå... Fram med påskkärringar, ägg, kycklingar, fjädrar och allt som gör att det blir Påsk för Er.
Det bjöds på påskbord med alla smörgåsbordets delikatesser. Så i dag är man nöjd tillbaka dragen...
Om en vecka är det dags igen !

torsdag 2 april 2009

I väntans tider...

Förra året var det en person, som då var sjukskriven och hade sjukpenning, som uppmanades att INTE skriva blogg. Personen blev då "för frisk för att ha sjukpenning". Idag gäller det även personer med A-kassa. BLOGG= indragen A-kassa eller sjukpenning/ersättning.
Bra, så man vet vad som gäller....eller kanske inte...

Massarbetslöshet, börjar att göra sin betydelse till rätta nu, när snart var tionde är utan arbete. Konstigt är att minister Borg använde sig av det ordet redan vid valet 2006 ? Med växande arbetslöshet och utanförskap säger Statsminister Reinfeldt; inga finanspolitiska stimulanser är planerade, han vill vänta och se. Vad är det som Fredrik Reinfeldt vill invänta och se ? VAD ? Gnider han glaskula ?


Näe tusan vet, vi behöver ta allt med lite mera humor...
Humor är både vaccin och medicin, går att läsa i Svd. – Ledare utan sinne för humor är farliga ledare eftersom de saknar ett viktigt, socialt moment.
Jag drar inga som helst slutsatser av detta när jag tänker på sittande regering......


onsdag 1 april 2009

April- första riktiga vårmånaden

1 April, ny månad, första vårmånaden ?, solen skiner och värmer, det spritter i natur och människor. Man ska vara glad och uppåt och njuuuuta av vårens intågande.

Fy tusan så jäkla jobbigt !