torsdag 30 juli 2009

Drömmar

Kollar volymen på klockradion, P4 Karlavagnen är programmet som sätts igång. Marcus Birros härliga röst strålar ut. Gillar Marcus skarpt. Gillar mer att höra hans röst än att se honom. Kvällens Karlavagn ska tydligen handla om drömmar. Inte drömmar man drömmer om nätterna utan framtidsdrömmar.
Förverkligade eller inte ? Uppnådda eller ouppnådda ? Själv har jag aldrig haft några direkt drömmar om hur livet och arbetslivet skulle bli eller vara. Inga STORA mål.

Klart jag hade drömmar om att makens och min familj inte bara skulle innehålla fyrbenta barn utan även tvåbenta.
Klart jag hade INTE drömt om att jag vid 39 års ålder skulle ha slutat (hoppas att det är uppehåll) mitt arbetsliv. Ha skador och ständig värk i mina armar. Näe, det fanns minsann inte i någon framtidsplan.

Vad gör man då när livet eller saker i stort inte blir som man planerat eller tänkt sig ? En del bryter ihop och kommer igen. En del kommer INTE igen.
Andra planerar helt sonika om och rättar sig efter de nya planerna, som om ingenting hade hänt. Livet går ju vidare.
Alla är vi olika, alla hanterar vi händelser på olika sätt.

Men vad är det som gör att vi har olika drömmar om hur livet ska bli, hur livet ska levas ? Somliga har storslagna drömmar, andra mindre.
Klart, drömma kan vi ju alla.... fast olika.

Sverigesommar 2009


Sköööönt, slipper vattna idag också !

Utflykt till Kisa med omnejd

Efter en dag med sol och skapligt väder hör jag idag hur regnet smattrar mot fönsterrutan. Skönt att ligga kvar i sängen under täcket och bara njuta.
Sov morron idag, trötta efter gårdagens utflykt till Kisa med omnejd.
Det bar iväg i Forden, El Toro & jag och trevliga grannarna "på min gata hemma i stan". Först åkte vi till Björkfors, lite utanför Kisa. Har läst om BP macken hos TOBBE och även andra bloggar, sett fina bilder hos PAOLA tagna vid någon av träffarna som hålls vid macken, så det var roligt att se med egna ögon och föreviga den med kameran.




Fin målning på garaget
Efter mackbesöket åkte vi till Johannas café- Café Ateljé Södergården , också utanför Kisa fast i annan riktning. Ett mycket mysigt och fint café.
Ni som läst/er Tobbes blogg har både hört och sett om dotterns café och om det rummet han fyllt med saker från förr. En riktig nostalgi hörna !
Våfflor med glass beställde vi till kaffet. Rekommenderas !
Min tok som jag är, tog jag ingen bild på caféet.....
Kanske att grannarna har en bild som jag kan lägga in sedan.
Kolla in bloggarna;

fredag 24 juli 2009

Semesterreflektioner

Hemma igen efter en skön, mycket skön vecka på Gran Canaria, San Agustin. Att få känna värme, sol i ansiktet och miljöombyte var precis vad jag behövde. Nu har både kropp och själ fått sin beskärda del av avkoppling och njutning.
Besökte samma hotell som för fem år sedan, ett alldeles förträffligt ställe med mycket bra service och trevliga människor.

Alla har vi olika tycke och smak om vad semester är. En del tycker om att åka och fara runt på en det ena en det andra. Det gäller ju både utomlands och om man semestrar i Sverige. Andra gillar total avkoppling, rena "Garfield beteende", sova, sola, bada, äta och dricka helst utan att behöva förflytta sig mer än nödvändigt.
Min vecka på Gran Canaria var en Garfield vecka !
Men så är jag helt utvilad, fullt nöjd och kropp & själ, speciellt kroppen har en värknivå som är helt ok. Jag lever på det några dagar.

Bilden nedan är tagen från vår terrass, nej det är INTE långt till poolen och nej det är INTE långt till havet...
När man kommer utomlands är det mycket som inte är som hemma. Helt naturligt ! Många saker som jag reagerar på och tänker; Skulle jag vilja ha det så ?




En sak är ju det här med Euro. Faan när man ska betala med alla dessa mynt eller har betalat och får växel tillbaka så att de inte ens får plats i plånboken. Är det verkligen nåt att gå tillbaka till, ja jag menar mynt - ett centare(ören) ? Om/När det nu blir ny omröstning för EMU så vet i fasen hur jag röstar. Inte nu bara för att det är jobbigt med alla mynt men ska vi överge kronan ?
Hur som är man verkligen, jag menar VERKLIGEN besvärlig när man ska betala med dessa mynt i affären. Kön växer, inhemska suckar och kassörskan försöker att le lite vänligt mot en när man river runt efter rätt mynt. Puhhh..

Något annat som är skillnad är alkohol. Inte bara att ölen smakar mycket, mycket godare .... utan rent inställningen till alkohol och bilkörning.
En av kvällarna när El Toro och jag satt på restaurang Mälaren, näe inte i Västerås utan på Gran Canaria!, kom fem taxichaufförer och tog rast och för att äta kvällsmat.
De kände restaurang ägarna väl, det märktes. Mat kom på bordet och en flaska vin delades mellan chaufförerena. Det blir "endast" 15-20 cl/person beroende på flaskans storlek, här snackar vi yrkeschaufförer....
Stackars El Toro, han fick inte dricka upp. (för hustrun) På samma restaurang blev vi bjudna på en "matsmältningssnaps". Skulle ha frågat vad det verkligen var för något, men det kan inte varit något hälsosamt att inta kan jag meddela. Det luktade värre än Grappa, det var hög alkoholhalt och det smakade värre än värst. Usch, så hemskt !

Inte alls hemskt, på något sätt och vis, var alkoholen nedan. Ett glas från frysen, upptappat med öl och som intogs i solstolen vid poolen - det kan ju inte bara bli hemskt ! Smakade helt underbart. El Toro beordrade mig badförbud efter att jag avslutat en sådan, men det struntade jag i. Jag badade i alla fall. Obstinat har jag alltid varit, kommer så att förbli.


Från full(t) till tomt, på nästan ingen tid alls !

Området runt poolen är ett "djungelnslag territorium". Tro inte att du kommer dit och tar "min plats", MIN plats, samma solstols plats som JAG haft i.... säkert flera veckor. För att förhindra att just detta sker går gäster ut och tar plats vid poolen långt innan en annan fått upp ögonlocken på morgonen. En morgon tog vi "någons" plats. Sköööönt !
Ja, ja, borta bra men hemma bäst ! Alltid skönt att komma hem, jag längtade hem till mina fyrbenta barn. Jösses, en hel vecka utan pälsar.
Vet inte om det är åldern som gör att jag blir larvigare för varje gång jag är borta, både med att just vara från djuren men också själva resandet. Om något skulle hända, att aldrig mera komma hem. Ja skulle något hända, typ att flyget går i backen, ja då gör det ju det. Inget jag kan göra något åt. Men ändå...
Ofta när jag sitter där, innan boardingen av flyget ska börja, tittar jag mig omkring och tänker; Jaha, det är de här människorna som jag ska dela mina sista timmar med. Sjukt va´?
Men flygresan gick bra, kom upp och ned, helt i sin ordning även denna gång. Håll med om att lite absurt är det minsann, sitta och äta pannbiff och stekt potatis inuti en plåtlåda som tar sig fram i 950 km/h på 12000 meters höjd. Eller ? Kanske bara i mitt huvud..
Hemma är jag i alla fall. Nöjd och belåten. Solbränd är jag också.
En solbränd Helena är en GLAD Helena !

När ska KATTER få STATUS ?

Att skaffa katt är lika mycket ansvar som att skaffa hund eller något annat djur. Men inte för alla.
Att ha ett husdjur över sommaren, en sommarkatt, för att sedan överge den. Hur tänker NI ?
Nej, en katt klarar sig INTE själv. En katt, ett djur som haft någon som tagit hand om den och helt plötsligt blir övergiven. Igen, NEJ den klarar sig NTE själv !
Ta ansvar för erat djur, lär er att säga NEJ till era barn som vill ha husdjur. Ett husdjur är en familjemedlem som ska tas omhand och vårdas.
Nu, slutet av Juli så är alla katthem och djurhem fulla av hemlösa katter. Katter som haft ett hem till alldeles nyligen.
Fy skäms på ER som behandlar djuren så !



Sommarkatt

Så började det En röd liten stuga med familj och två barn
En röd liten stuga omgiven av grönt Den röda stugan är inte längre röd, den är grå nu Allt det gröna är borta, och det är vitt överallt Familjen är borta, var finns dem? Varför är inte dörren öppen? Hur mycket jag än försöker, kommer jag inte in Dörren förblir stängd Jag ligger utanför dörren i dagar, nätter och månader Men den öppnas inte Var är den snälla familjen? Var är alla smekningar, och var är min mat?

Jag reser mig på ostadiga ben när någon kommer Det är pappa, å vad glad jag blir!! Men han ser mig inte, och märker mig inte när jag lätt smeker mot hans ben Nu tittar han på mig, men det är något fel Han stöter undan mig och fortsätter mot uthuset Han hämtar något och försvinner snabbt, fast han hör hur jag jamar, bryr han sig inte om mig Jag står kvar ett tag ifall han kommer tillbaka

Men jag märker hur trött jag är Hungern sliter i mig, och jag går sakta tillbaka till min plats utanför dörren Jag lägger mig på den kalla stentrappan Snön faller ovanför mig, täcker mer och mer av min kropp Jag slumrar till och tänker på sommaren, öppna dörrar, smekningar och mat Minns hur barnen lekte och skojade med mig och tyckte att jag var världens gulligaste katt Minns hur vänliga alla var Men nu är det kallt och alla människor är borta Pappan var bitter och kall

Min päls är nu tovig och ena ögat igengrott av var efter ett slagsmål med en vildkatt En vildkatt som kanske haft det som jag men klarat sig Jag spänner öronen en sista gång ifall någon kommer, men det är tyst Kylan biter i mig, men jag tänker på sommaren och känner mig varm Snön har nu täckt hela mig, men jag känner värmen från sommaren
Minns och sluter ögat för evigt

Ursprung: Okänt

torsdag 23 juli 2009

Grattis till mig själv & El Toro


Hemma i Svedala igen, mina intryck, tankar och funderingar om den gångna veckan i utlandet ska jag skriva om, fast inte just nu, det får bli lite senare.

Idag firar jag & El Toro bröllopsdag, så idag ska jag inte blogga utan ägna mig helt åt maken... 15 år. Kära nån, så många år.... som vi stått ut !

lördag 18 juli 2009

Fy tusan vad jag har det bra !

Hur har ni det ? Soligt, varmt ?
Där jag befinner mig är det 33 grader varmt och 30 grader håller poolen i temp. Alltså är jag inte kvar i Sverige.....
Ångrar inte att jag tidigt en morron forra veckan, när jag satt uppe, helt plotsligt beställde resa till varmare land.¨
Näe nu vill andra låna datorn, konstigt, flera som inte kan vara utan den på semestern !

HA DE !

onsdag 8 juli 2009

En kvällstur i Östergötland

Hungriga. Sugna på nåt smarrigt och lite finare. Åkte till Vadstena. Himmelen öppnade sig - skyfall. Klev aldrig ur bilen. Åkte till Motala, till hamnen. Bättre väder. God mat. Jädrans så mätt. Jädrans så många båtar. Jädrans så stora båtar. Fina men inte avundsjuk, vill inte ha båt. Åkte tillbaka till Vadstena. Tur vi hade tankat ! Bättre väder nu. Åkte förbi Vätterviksbadet, för andra gången.... Jädrans så många husvagnar och husbilar. Fina men inte avundsjuk, vill inte ha husvagn eller husbil. Framme i Vadstena. Jädrans vad folk. Jädrans vad mycket bilar. Jädrans dåligt med parkeringsplatser. Både Diggiloo konsert på slottet och nostalgiafton utanför slottet. Dålig planering, jädrans dålig planering. Hörde Brolle Jr över slottsvallen. Såg veteranbilar i långa rader, jädrans fina bilar.
Jädrans, det får nog bli flera besök när det är nostalgiafton i Vadstena !

måndag 6 juli 2009

Första dagen

El Toros första semester dag. Tänk om jag ändå hade semester ? Jag längtar, jag längtar så alldeles förfärligt efter semester.
Att få stressa ihop det där sista på jobbet, få ledigt, stänga av hjärnan för ett tag och ta semester.
Lyckliga ER !

Men för mig blir det ingen semester. Jag kan inte få ledigt och jag kan inte stänga av hjärnan och ta semester. För det första måste jag ha ett arbete att ta semester i från och för det andra måste jag ha en hjärna för att ha någon att stänga av. Så, det blir ingen semester.
Har varit helt sjukskriven i fem år och arbetslös i två ½. Ahhh, tänker ni. Då har ju människan semester hela tiden.
Det kan tyckas, men semester är en ledighet från något ett visst antal dagar per år.
Så klart, jag tar semester från min arbetslöshet och min sjukskrivning. Hmm, hur många veckor ska jag ta ? Fem, nja jag drar till med sex veckor. Långt och skönt....

Jag läser TCOs nyutkomna rapport "Jakten på superarbetskraften III", skriven av Roger Mörtvik- Samhällspolitisk chef, Avdelningen för samhällspolitik, TCO och Kjell Rautio Samhällspolitisk utredare, Avdelningen för samhällspolitik, TCO.
En rapport som visar utvecklingen med utanförskap och utsortering. Författarna har skrivit rapporter om ämnet 2005 och 2007.
Ingen förändring har skett, det är snarare ett permanent problem att arbetsgivare ratar att anställa långtids- sjukskrivna och -arbetslösa. Om nu det inte vore nog, så nu i den ekonomiska krisen, har även utsorteringen/uppsägningarna ökat bland småbarnföräldrar och "arbetare som inte håller måttet" ökat. Gammal som ung.

Det är här jag vill knyta ihop med det jag skrev i början av inlägget. Jag HAR en hjärna, en fungerande hjärna, en väl fungerande faktiskt. Bara för att jag har varit och är sjukskriven har jag inte blivit dum i huvudet.
Så klart att man "lägger av sig" arbetslivet, men för det är jag inte helt värdelös. Men det är inställningen som man möts av från många håll.
Hur kommer man till rätta med detta, hur ändrar man attityden hos framför allt arbetsgivarna ? Ja, det hjälper ju inte att regeringen genom för strängare och hårdare A-kasse och sjukförsäkringsregler. Det får närmast en omvänd effekt. Utslagningen blir evig.

”Regeringen har ensidigt inriktat sig på att ställa krav på dem som stått utanför arbetsmarknaden. Det är som om det vore deras personliga egenskaper som är problemet.”
(Professor Tapio Salonen, i Dagens Nyheter 2009-05-10)

Läs hela rapporten från TCO här.

Det finns väder för allas smak


Det sköljer ned, inte regnar utan sköööööljer ned.
Det ÄR SEMESTER !

söndag 5 juli 2009

torsdag 2 juli 2009

Fackligt, Solidaritet, Rättvisa - ord som skrämmer Alliansen

Sitter med en mycket bra tidning framför mig, Dagens Arbete. Den är alldeles skrynklig efter ha varit med en dag med sol och bad.
Ofta finns det intressanta reportage i numren av DA, så även denna gång.

Läser om Marcello Malentacchi, han som varit generalsekreterare i IMF, Internationella Metallfederationen, de senaste tjugo åren.
Han kom till Sverige 1965 från Italien, på en cykel. Han blev kvar i Sverige och fick arbete på Volvo Torslanda samma år.
På ett bananskal, mer eller mindre, kom han att bli skyddsombud på fabriken och det blev hans första fackliga uppdrag. Men det var bara början på hans långa och engagerade arbete med fackliga frågor.
Medan en del menar att fackens tid är förbi, säger Marcello att flera hjärnor och händer borde vara organiserade. Det finns ytterligare ca 40 miljoner metallarbetare världen över att organisera utöver de 25 miljoner som idag är med i IMF.
Marcello Malentacchi ersätts av Jyrki Raina, född i Helsingfors men nu mera bosatt i Sverige.

För att facken ska stå starka och göra den skillnad som de faktiskt kan göra krävs arbete och förändring.
"Arbetarrörelsen måste erövra sitt självförtroende" skriver Stefan Löfven i sin krönika i tidningen.
Förena Er !, var uppmaningen för hundra år sedan. Den är fortfarande aktuell, både fackligt och politiskt.
Tillsammans kan vi, sa Mona Sahlin i sitt Almedalstal igår kväll, och varenda ledarsida med borgerligt perspektiv ( och de är många, alltför många ) blir som galna. Antar att det är skrämmande ord, varför annars reagera som de gör ?



DA
DN1, DN2,

..... och en liten historia...

Två bönder möts på vägen och den ene säger:
- Men vad du ser dyster ut, Johannes. Har det hänt något?
Johannes skakar på huvudet och mumlar:
- Det finns saker man inte kan förklara.
- Du kan väl försöka. Det kanske hjälper att prata om det.
- Ja, om du verkligen vill veta, säger Johannes dystert. Jag skulle mjölka en av korna i morse och just som hinken började bli full sparkade hon omkull den med vänster bakben.
- Var det allt? Det låter inte som någon större katastrof.
- Det finns saker man inte kan förklara, mumlar Johannes.
- Men vad gjorde du åt det?
- Jag tog ett rep och band det vänstra bakbenet vid en stolpe. Sen fortsatte jag att mjölka. Och just som hinken började bli full igen sparkade hon omkull den med sitt högra bakben.
- Jag förstår om du blev arg då.
- Det finns saker man inte kan förklara, mumlar Johannes.
- Så vad gjorde du då?
- Jag knöt fast det högra bakbenet vid stöttan på den sidan och fortsatte att mjölka. Men när hinken höll på att bli full igen slog hon omkull den med svansen.
- Det måste ha gjort dig vansinnigt arg!
- Det finns saker man inte kan förklara, mumlar Johannes.
- Vad gjorde du?
- Jag hade inget mer rep, så jag tog av mig livremmen och band fast hennes svans i takbjälken. Just som jag gjort det tappade jag byxorna och i samma ögonblick kom min fru in i lagården. Det finns saker man inte kan förklara...

Den enda vettiga sysselsättningen