måndag 30 november 2009

Bidde nästan ingenting

Tänkt hela dagen att jag skulle skriva ett inlägg. Ett inlägg om det allt friskare Sverige - som för varje dag ter sig sjukare och sjukare.

Huvet´vill skriva men inte armarna, det är sant som Ola sjunger i texten "It Takes a Fool To Remain Sane"

lördag 28 november 2009

Sjukförsäkringsskivan spelas om och om och om igen **Uppdatering**

Näst intill varje dag finns det att läsa debatt inlägg i media där socialförsäkrings minister Husmark-Pehrsson förklarar och försvarar de sjukförsäkringsregler hon och Alliansen införde 1 juli 2008.
Varför ? Inte varför infördes nya regler, utan varför måste hon förklara och försvara något som är så genom tänkt och bra utformat som de nya reglerna faktiskt är ?

Ja, ni kan och ska utläsa en stor dos ironi bland orden men samtidigt hopplöshet och oro.

Människor som är sjuka som inte ges möjlighet till att bli friska, utan blir utkastade från sjukförsäkringen och med stor risk kommer att hamna i ett verkligt utanförskap.
Husmark-Pehrsson säger: "det här handlar om människor som varit sjukskrivna eller haft en tidsbegränsad förtidspension i många år och inte fått den hjälp de behöver"

Den hjälp sjukskrivna tydligen behöver, enligt ministern, verkar vara att bli fråntagen sin ersättning eftersom det är det som nu händer alla långtidssjukskrivna.

Prognosen är att kostnaden för sjuka kommer att bli dyrare istället för att minska kommande år pga att många som utförsäkras kommer att återvända till sjukförsäkringen. Helt enkelt för det är så verkligenheten ser ut - dessa personer ÄR sjuka med olika symptom, sjukdomar och skador och ska därmed ha ersättning från sjukförsäkringen.
I senare intervjuer eller uttalande som socialförsäkrings ministern gjort verkar hon tycka att det är ok att av de ca 54 000 person som utförsäkras beräknas var tredje vara åter i sjukskrivning inom 180 dagar.

"– Ja, en prognos är alltid en prognos, men om personer är sjuka och inte orkar arbeta, ja då ska de gå tillbaka till sjukförsäkringen och då ska vi ha den kostnad som det medför, säger socialförsäkrings minister Cristina Husmark Pehrsson."

Cristina Husmark Pehrsson ordval säger ALLT, "personer är sjuka och inte orkar arbeta" .
Nej, personer som är sjuka har inte för tillfället möjligheten att klara av ett arbete. Det handlar INTE om att orka arbeta.
Det handlar om att orka leva.

**Uppdatering**

Jag kan tänka mig att Husmark-Pehrsson kommer att skylla på försäkringskassan och försäkringen (som hon själv tagit fram), precis som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) har redan skyllt problemen i arbetslöshetsförsäkringen på a-kassornas personal när det blir fler och fler som blir utförsäkrade.
Moderaterna vill inte gärna tala om sitt ansvar för att SJUKA människor mister sin ersättning och tvingas till socialen.
Jag hoppas verkligen att massmedia och väljare genomskådar spektaklet som pågår.

Låt sjuka vara sjuka tills de är friska.

media: SR1, SR2, DN,
bloggat: Utredarna, AlliansFrittSverge, EttHjärtaRÖTT

fredag 27 november 2009

Vaccinerad

Jaha nyss varit och vaccinerat mig, nu far vaccinet omkring i kroppen för fullt. Har inte tid med att bli dålig av vaccinet för nu ska det ju advent stökas.
Frågan är bara : VAR är personalen ?


torsdag 26 november 2009

Grattis

Världens tuffaste 70-åring . Grattis Tina !


Ljus i det november gråa


Både gårdagens eftermiddag och dagen innan tillbringade jag ihop med brorsbarn. Några verkligen uppmuntrande timmar. Näe då, så tragiskt är det inte att jag ser ett enda mörker resten av tiden ;D , men att få umgås med ungdomarna passade perfekt och det lättade upp sinnet i november vädret.
Tisdagen ihop med Tim, han som varit i Japan och snart ska dit igen, och igår ihop med My och Nellie som hade studiedag. Iofs var vi ju fyra, deras mor gjorde även dagen ljusare.

Barnen är inga barn längre, de är ungdomar. Till och med någon som hunnit bli vuxen....vissa stunder.
Jag tycker inte att jag är så gammal, jag känner mig ju inte gammal. Eller ?
Men så tar jag mig en ordentlig titt på just dessa ungdomar, haha då vet jag inte om man ska skratta eller gråta.
Ja, inte för att man blir gråtfärdig av att SE dem utan att det slår mig hur jäkla fort tiden går.

Hmmm. Det här är väl någon slags åldersnoja, jag kanske känner mig gammal ändå ?
Asch det är väl som det ska vara att vara förälder, fast jag nu är faster istället.

Det är mycket, mycket trevligt att få lite tid och umgås ordentligt med Tim. Han ska som sagt tillbaka till Japan, Tokyo redan i början av januari. Några dagar innan Jul kommer flickvännen från Tokyo till Sverige igen. Efter nyår börjar deras nya liv ihop. YUKA & TIM. De ska gifta sig.
Lille plutte ska gifta sig. Måste skriva det en gång till... TIM SKA GIFTA SIG.


Men det fattades en... den fjärde "ungen" som är bosatt i London -

Tänker på dig Mimmi !

tisdag 24 november 2009

Brokonstruktör Husmark-Pehrsson

Det är ingen sida som jag ofta besökt precis, moderaternas hemsida. Men ibland trillar man över någon länk och se; man kan hamna på de mest fasanfulla ställen.
Läser Husmark-Pehrssons lilla artikel : Broar till friskare liv.

Hon är bara för mycket.
Hennes ord -Broar till friskare liv- ger mig associationen till bilden nedan. En bräcklig jäkla hängbro, som om du har bett dina böner (till vem man nu ska be) kanske kommer över helskinnad eller i tid innan den rasar.

"Vi bygger broar till ett friskt och aktivt liv."

Husmark-Pehrsson

måndag 23 november 2009

En månad kvar


30 dgr till Julafton !

Kan man inte få längta till Julen fast man inte är barn utan att bli nästintill idiot förklarad?
JAG LÄNGTAR TILL JUL.
Alla som säger att det är en jobbig tid just av den anledningen att det stressas och jäktas och en massa massa måsten, dem tycker jag synd om.
Julen är en härlig tid, en tid för att umgås och ha mysigt. Visst det är oerhört jobbigt om man inte har någon att göra just de sakerna med. Tråkigt att man ska behöva känna obehag inför julen.
Världen är långt ifrån perfekt, för i den perfekta världen skulle ALLA älska julen och ha en trevlig tid.

torsdag 19 november 2009

Mumma för själen - blomterapi


Julstjärnor så långt ögat når.Ljuvlig
Nu längtar jag till första advent. Ljusstakar och andra advents saker får komma fram igen och blommor.
Julstjärnor,julstjärnor, julstjärnor ska det vara.
Jag älskar alla slags blommor, varje årstid har sitt speciella. Tog en tur till handelssträdgården. Gick omkring och njöt. Terapi för själen att se alla dessa bord efter bord med Julstjärnor. Julstjärnor av olika slag.
Nu har jag valt ut och ställt undan mina exemplar som ska pryda hemmet Advent- och Jultid 2009.

ser ut som någon har stänkt vit färg på den

tisdag 17 november 2009

Jag längtar...

.... tills det blir snö och riktig vinter ute.

Att vara sjuk har ingen råd med

I SVT2 program i kväll "Dina frågor om pengar" ställs frågan - Har du råd att bli sjuk ?

Om man har råd eller inte är en bra dum fråga. Att klara sig på mindre pengar i månaden är ju inte att "ha råd". Att bli sjuk är ju inget man "kostar på sig" , inget ingen planerar, men tyvärr kan det hända ALLA.

Att spara pengar för att ta till när man blir sjuk, ska det behövas ? Ja, tyvärr.
I programmet tas det upp att det är viktigt att kolla med ens arbetsplats om där finns kollektivavtal. ENORMT viktigt skulle jag vilja säga plus att kanske även ha en egen sjukförsäkring.

Men tro inte att din ekonomi är löst för det vid en eventuell sjukskrivning. Sjukskrivningen ska ju "godkännas" av försäkringskassan. Om den inte blir godkänd kommer du ändå stå där utan pengar från kollektivavtal eller din egna betalade sjukförsäkring - och det pga att försäkringsbolagen går på utlåtandet från försäkringskassan.
Så blir du inte beviljad sjukpenning eller sjukersättning får du heller ingen annan ersättning.

Läs mera: SVT1, SVT2, EtthjärtaRÖTT, Utredarna

Husmark-Pehrsson årets (Jul)tomte

Kjell Ratio, välfärdsutredare vid TCO, har ett inlägg med överskriften : Spänd väntan för många med ohälsa…
Jovisst, det är nästan som att vänta på tomten. Den stora, stora skillnaden på att vänta på denna tomte från den "riktiga" är att man egentligen inte vare sig vill höra något från eller se den här....
Lagom till när julstöket ska ta fart på allvar väntas Husmark-Pehrsson och regeringens proposition om hur och vad som kommer att hända och gälla för sjuka som kommer att bli utförsäkrade från sjukförsäkringen. HÄNDA OCH GÄLLA FÖR ALLA SJUKA

Tror (hoppas) fortfarande att jag ska vakna upp ur en dröm, att det inte ska vara sant. Men det är ingen dröm. Det är på fullaste allvar. Allvaret blir mer och mer påtagligt ju närmare jag kommer min dagen D, då jag säkerligen kommer att vara i just den situationen - UTFÖRSÄKRAD.
Har i helgen (o)roat mig med att ordentligt kolla och räkna över min och maken ekonomi. Hur vi ska klara oss vid en eventuell nollinkomst för min del. Allt går, måste gå. Stackars, stackars ensamstående mammor och pappor. Stackars barn som blir påverkade indirekt av detta.

Den stora frågan är HUR och VARFÖR jag/alla andra med sjukersättning kommer att hamna i den situationen som vi gör ? Jag försöker fortfarande att förstå.
Nej, minister Cristina Husmark- Pehrsson det är inte och kan inte vara till någon hjälp för någon sjuk genom att bli utförsäkrad.

Mer att läsa: Utredarna, ÖP, SVT, EtthjärtaRÖTT, Newsmills 1, Newsmills 2

måndag 16 november 2009

Jag & Världen

?

"Jag skriver, alltså finns jag till." Så diktar Göran Greider. Jag lånar hans ord. Det verkar stämma. För även jag verkar finnas till, jag skriver ju. Bra sätt att få veta om man nu undrar över ens existens.

Ibland slås jag av hur liten, oviktig man är på jordklotet. En liten skit rent av. Fast sedan i ett annat perspektiv är man en stor del i en stor sak. Världen. Jag är en av de 6,8 miljarder människor som befolkar jorden.
Om vi människor skulle dela jordklotet lika så skulle varje person förfoga över 6200 kvadratmeter skog, 7200 kvadratmeter lantbruksjord och 54000 kvadratmeter hav.
Häftigt.

Annat häftigt är att det finns 21 000 000 000 000 000 000 molekyler i varje kubikcentimeter luft. Undrar just hur många som är farliga av alla dessa.
Ta inga djupa andetag ! ?

Mera konstigt - Varför har befolkningen på ön Nya Guinea över 1071 talande språk ? Världens språkrikaste. Många språkkurser blir dé !

Fakta: IllustreradVetenskap

lördag 14 november 2009

Skönt med lördag


Lördag. Det är härligt.
Få duka fram frukost till två eller fyra om man räknar in katterna. Inte endast matte vid frukostbordet som på vardagarna utan även husse.
Duka fram helgfrukost och mysa. Men man får vara lite vaksam över sin frukost om den innehåller yoghurt för då är katterna inga änglar precis. De SKA bara ha av den helt enkelt, helst så mycket som möjligt. Fulingar.
Men vad gör man, det är deras hem. El Toro och jag är ju bara inneboende.

onsdag 11 november 2009

Brev från Försäkringskassa & Arbetsförmedling

Sitter med en hel bunt papper framför mig. De är från försäkringskassan och arbetsförmedlingen. "Nya regler för ersättning när sjukersättningen tar slut"

Jodå jag ser fram emot den dagen när ersättningen ska ta slut, tro inget annat. För när den dagen kommer måste det enligt min mening vara av den anledningen att min hälsa blivit betydligt bättre, inte helt hundra bra, men tillräckligt frisk för att jag inte ska vara kvar i sjukförsäkringen. JIEPPPIE !

Men jag vaknar upp denna gång också, ingen dröm detta alltså.

Men inte på någon av sidorna står det något om att jag är frisk. Det som står är att "de som varit sjuka länge ska få hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden".
HALLÅ -- JAG ÄR INTE FRISK FÖR ARBETSMARKNADEN. Jag planerar INTE att lämna någon försäkring.

Bunten av papper innehåller även ett brev från regeringskansliet.
I det brevet står "åtgärdspaket för återgång till arbete för personer som har varit långvarigt frånvarande från arbetsmarknaden på grund av sjukdom"
HALLÅ -- JAG HAR VARIT OCH JAG ÄR FORFARANDE FRÅNVARANDE PÅ GRUND AV SJUKDOM.

Sist, men inte minst, brev från arbetsförmedlingen. "Vi finns vid din sida- Varmt välkommen till oss på arbetsförmedlingen"

Jo att det finns kunniga och utmärkta arbetsförmedlare och arbetscoacher på arbetsförmedlingen, det har jag läst... Så nu har de att ta hand om inte endast friska arbetslösa utan även sjuka sjukförsäkringslösa. Vem vet, kanske genom healing och neurolingvistisk programmering kommer alla bli friska ?
Vad icke friska personer har på arbetsförmedlingen att göra, det går över mitt förstånd. Kan hända att mitt förstånd är ett litet ett, men ändå.

Media: DN, AB1, AB2
Bloggat: PeterAndersson, EttHjärtaRÖTT, Utredarna1, Utredarna2
intressant.se

tisdag 10 november 2009

Skottland, Skottland


Mimmi har varit i Skottland. Kolla in hennes blogg.
Näe då, inte är jag avundsjuk --- jag mer än avundsjuk. Skottland, härligt ställe. Inte endast för whiskyn utan allt. Natur, människor och resten.
Undrar just om Mimmi kollade under kilten som dessa ungar gjorde. Många år av terapi ser ut att vänta dem....

måndag 9 november 2009

På tal om andra TV program

Kom och tänka på andra program som visas i TVn, tex Ullaredsåpan. Kanske inte just vare sig vad jag tänkt mig eller i min smak, när jag sett första delen. Haha, åker hellre dit och shoppar själv istället för att se andra.

Här en historia om andra som möjligen är på väg hem från Ullared....



En buss åker med ett gäng gamla damer på motorvägen , på väg från en shoppingtur. Så blir busschauffören knackad på skuldran en liten, gammal dam som undrar om han vill ha en handfull jordnötter.
Chauffören tar tacksamt emot och mumsar i sig.
Efter omkring en kvart knackar den lilla, gamla damen honom på skuldran igen och undrar om han vill ha en handfull jordnötter till. Han tar emot dem igen och gottar sig med nötterna.
Detta händer 5 gånger till och då frågar han varför den gamla damen och de andra damerna inte vill ha nötterna själva.
-'Vi kan inte äta dem för vi har inga tänder' svarar hon.
-'Men varför köper ni dem då?' frågar chauffören.
-'Jo du vet; vi bara älskar chokladen som är utanpå dem' svarar damen!

Gamla arbetsplatsen

20 år sedan Berlin murens fall.
Stort. Att läsa och höra det berättas om livet i östtyskland, innanför muren, är näst intill oförstålig. Samtidigt mycket intressant och hemskt.

Jag hoppar över murfestligheterna och kollar in min gamla arbetsplats istället. SVT1 kl20.45 - Hemliga Svenska rum visar från Saab, verkstäderna under jord. Det var den bästa arbetsplats jag haft. Får väl sitta och drömma mig tillbaka...

fredag 6 november 2009

Fredag, denna vecka också

Morron. Eller är det fortfarande natt ? Ute alldeles svart. Vad fasen gör jag uppe ? Jag är sååååå trött...
Det börjar så smått tändas lite här och var i husen runt i kring. Kollar in grannen som hämtar tidningen, han ser trött ut han också.
Det är i alla fall fredag. Skööönt.

Ska iväg till Tråkköping, som Tobbe kallar staden. Det kanske stämmer ?
Läkarvetenskapen på US står på schemat dag. Där brukar det inte vara tråkigt, eller det beror på hur man ser det. Det är tråkigt att vara i behov av att åka dit, men alla där (de flesta) brukar vara snälla, rara och trevliga.
Nähe, bäst att göra sig i ordning.



HA EN TREVLIG DAG !


torsdag 5 november 2009

SNÖ, SNÖ, SNÖ

Det är 5 november, det snöar och varning går ut till hela svenska folket-
VARNING FÖR HALKA. (kunde ingen tro att det skulle hända i år igen)


Jag vet, ännu en låtrepris... och ni kommer att få se låten här flera gånger innan vintern är slut.

söndag 1 november 2009

Väntan på advent och Jul

Lyssnar på låten från inlägget innan. Kan se bilden av snön yra runt, tänker på Jul. Snart dags, 52 dagar kvar till Julafton.
Kommer Julen 2009 att bli en vit en´?
(vit ~ läs snöig)

Tobbe längtar, både till Jul och till första advent då han får hänga upp alla sina slingor i träd, buskar och hus. Nästan att man skulle ta en tur till Boulevarden och kolla in. Bara inga färgade blinkande slingor återfinns, är rent av allergisk mot sådana.
Jag längtar till Jul jag också, en trevlig tid. Mysigt.
Sorgligt för de som inte har Julen som en trevligt tid att se fram emot. De finns, de är tyvärr ganska många.

Sedan en tid tillbaka har jag letat upp Jul bloggar som börjar få fart ordentligt i oktober månad. Helt "övertokigtgladaiJulpersoner" med massor med ork och idéer inför Julen. Tycker att det är jätte mysigt och roligt att kolla in dessa bloggar, bara man kunde få lite av deras ork..... En favorit är Julhuset.

Skrev i ett tidigare inlägg om Blossas årgångsglögg 2009. Den som Systembolaget själva tyckte "inte höll måttet".
Glöggen finns nu på många systembolag till trots, det var helt enkelt lika bra att ta hem den populära flaskan än att hålla på med alla beställningar som butikerna fick.
Årets årgångsglögg kommer säkerligen sälja lika bra som alla andra år. Tänk så fel man kan ha...