torsdag 26 april 2012

Lotteri med försäkringskassa och beslut

När det stod klart för mig så där efter att tredje, fjärde operationen; Näe det här kom visst inte att bli så som jag hade tänkt mig.... Då hade det gått nästan två års tid av sjukskrivning. Redan.
Jag som BARA skulle få den där operationen gjord så skulle jag bli bra och all värk och problem skulle vara som bortblåsta och snart vara tillbaka till mitt omtyckta arbetet. Det var jag hade tänkt och trott.

Det jag HELLER INTE hade trott var att jag skulle bli utförsäkrad från sjukförsäkringen. Sjukförsäkringen som ska vara en till hjälp när man är för sjuk för att klara av sitt arbete. Det var verkligen inget jag ville eller själv planerade att vara frånvarande från arbetslivet nästan ytterligare sex år.
Men jag har haft tur. RIKTIG TUR, nästan som att jag vunnit på lotteri enligt artikeln i dagens DN. Jag fick mitt mål ändrat av förvaltningsrätten, som ansåg mig vara berättigad ersättning från sjukförsäkringen. Jag får tacka än en gång mitt ombud Göran Söderlund och att jag inte bor i någon storstadsregion.
Det är många som överklagat sina beslut från försäkringskassan, många som förvaltningsrätten ändrat besluten för men även de som fått avslag. Tydligen då, enligt granskningen, så skiljer det mycket mellan Sveriges rätter om du kommer gå "vinnande" ur rätten med ditt mål.
Vad dessa skillnader beror på och om det nu är tur man har när besluten från försäkringskassan ändras kan diskuteras ganska länge.
Jag ska köpa mig en lott - jag har ju redan vunnit på den.

Media: DN1, DN2
Några av mina egna inlägg: 1, 2, 3, 4, & 5.

onsdag 25 april 2012

Quite Interesting på svenska

Jag har "snöat in" helt i ett TV program, QI på BBC. Det är makens fel egentligen för det var nog han som började kolla och följa. Tror jag...
Hur som, ett bra program är det. Lärofyllt och roligt. Ibland så galet och "fräckt" att hälften vore nog. Stephen Fry som är programledare är nog fräckast och med "under bältet" skämt och kommentarer som får alla att rådna.
Programmet består av programledaren Stephen och fyra bisittare som ska försöka att svara på frågor eller påståenden om allt mellan himmel och jord. En av bisittarna är en ständig sådan, Alan Davies

På BBC körs nu säsong nio av QI. Så det är populärt...
Nu till hösten kommer det en svensk utgåva av programmet. Programledare ska vara Johan Wester och som den ständige bisittaren, Anders Jansson. Ska bli kul att se hur det kommer att bli i svensk version. Här ett klipp från BBC och QI, inte alltid att svaret är det självklara.




måndag 23 april 2012

Sol ute ger sol i sinne

Ny vecka. Nya utmaningar.
Efter några dagars firande av SM-guldet i ishockey, GRATTIS BRYNÄS, så firades damerna Mimmi & Nellie födelsedagar i går. 22 respektive 18 år, kära nån var tar åren vägen ? Bland det värsta man kan höra.... att "ungdomarna" börjar känna sig gamla. Vad ska då en annan säga ?

Idag skiner solen, ingen värme dock, men man kan ju inte få allt på en gång. Straxt ut och prata lite med rabatterna och växterna. Hade planerat den gångna helgen med besök i handelsträdgården. Lite diverse inköp. Det liksom "frös inne" eller ute får man väl lov att säga. Änglatrumpeterna och de andra växterna som fortfarande står och väntar i vinterförvaringen "skriker" varje gång jag går förbi. De vill ut !
Ut, går jag nu.

tisdag 17 april 2012

Det går som på räls

Solen skiner och samtidigt faller snöflingorna. Luften är isande kall. Det är väl det här som kallas aprilväder.
Lika kallt är det säkert i rättegångssalen i Norge där Breivik just nu sitter. 
Såg på nyheterna, Breivik själv anser sig ha rätten att döda. ??? Konstigt hur en sådan människa kan visas "frisk" i psyk undersökningar.

Nu till något HELT annat. TÅG.
Nu vet ju absolut inte jag hur alla tågen avgår i vårt avlånga land, det vill säga i tid, men de som man hör och har av egen erfarenhet. Nja med dom är det nog lite så där kanske. Det går bra så länge det inte blåser, regnar, snöar eller är fööör många minusgrader... Men vem är väl jag att döma ut svenska tåg ?

Efter att ha varit i Japan och under två veckor använt mig/oss av transportmedlet, så kan jag inte låta bli att vara överväldigad. Nja kanske att ta i... näe vet i sjutton. Överväldigad ÄR nog rätt ord ändå. Massor, massor av tåg och de avgår på utsatt tid. På minuten, på sekunden...
Fascinerande är det i alla fall att se och uppleva, alla dessa tåg och människor. Inte lika kul dock att var på ett tåg som man tycker är fullt och som det kliver på, eller mosar sig på, ytterligare några hundra personer. Det hände bara en gång, och det räckte. Bacillskräck eller klaustrofobi är inget som du ska lida av  ! Usch....
Här en karta och länk till tågen som i går ovan jord. Lika många i tunnelbane systemet. Många tåg blir´de !

 



fredag 13 april 2012

Dags för vårbruk


Jag skulle vara ute i trädgården idag hade jag tänkt. Lite tidigt för att "vår arbeta" men för att planera, kolla runt och bestämma vad och hur rabatter eller annat ska förändras detta år. Så regnar det !
Stannade inomhus. Nu har jag istället beställt fröer på nätet, Solrosor, lite kryddor och annat.
Nu får jag ju lust att sätta fart, lite värme tack !

I holken vid altanen kollar ett par Talgoxar in läget. De vill säkert också ha lite varmare ute, för det ingår ingen värme i den lilla stugan... De flyger fram och tillbaka, har nog inte riktigt bestämt sig för om de ska slå till och flytta in. Väntar med spänning för att se vad det blir för hyresgäster i år.  

 


onsdag 11 april 2012

Borta oerhört bra men...

Hemma igen. Mycket att smälta. Skillnaden från att leva i lilla hålan i Sverige istället för Japan går inte riktigt på något sätt att jämföra. Människor i stor mängd. Hus och byggnader i storlekarna STOR. Visst finns det stora hur här också, jag vet. Näe förresten, det gör det inte. 
Att jämföra vår lands yta och vår befolkningsmängd med Japans är ju skrattretande. Har det skrivits fel ? Sverige 21 inv/kvm2 och Japan 342,6 inv/kvm2. Men ändå ... borta bra men hemma bäst.

En helt fantastisk resa, upplevelse och minne för livet har det varit. Toppen på allt, resans huvudsyfte, att få vara med på bröllops ceremoni i ett Shinto och Buddistiskt tempel. Brudparets underbara kläder, kimono och samurai dräkt. Vi fick inte fota i templet under ceremonin, det gjorde en medföljande fotograf, men här en bild på paret efteråt på hotellet. Ceremonin hölls i Toshogu Shrine som ligger utanför staden Nikko, ca 12 mil nordväst om Tokyo.

Yuka & Tim


Dagarna efter bröllopet spenderade vi i Yuka och Tims stad, Oyama. Yukas mamma o pappa tog bla. oss med på utflykt upp i bergen där det blev stopp för mat och besök i tempel och shrine.
Mat - Soba nudlar. Nudlar gjorda på bovete. Jätte gott. Alla åt så fat och skålar blev tomma.


Vid templet vaktar, ja inte vet jag vad han heter. Otäck ser han ut i alla fall. Här kommer nog inga onda ting förbi...



Tillbaka in i Tokyo för de sista dagarna innan hemresa och ett besök i Shinjuku Gyoen National Garden. Vädret var strålande och vyerna lika så. En park mitt i stor Tokyo och det kan vara såååå underbart !








Kanske inga bilder kan ge samma känsla som att vara där på plats. En upplevelse som aldrig glöms. Vackert, vackert.
Till sist... måste bara lägga in en bild på något HELT annat. 
Instruktionen till toan på ett av hotellen vi bodde på. Avancerade grejer som detta är man inte van vid när man besöker "huset". :)



torsdag 5 april 2012

GLAD PÅSK



 GLAD PÅSK TILL ER ALLA !




Dagar i Tokyo part II

DET stora på resan till Japan är naturligtvis bröllopet mellan Yuka & Tim som hölls i tisdags den 2 April. Åh ja, ni ska få se och höra mera om det senare. 
Tid att sitta vid datorn har inte just någon högre prioritet dessa dagar men jag måste ju rapportera lite grann.

Hus av högre modell är man inte riktigt van vid att se hemma i "hålan". Inte någon annanstans i närheten heller för den delen. Här är det tvärtom. Bilder från utsikt platserna Sunshine City och Tokyo Metropolitan Government Building i Tokyo stadsdelarna Ikebukuro och Shinjuku.

250 m höjd 
Lite disigt, men Fuji syns 100 km bort.


243 m höjd
Ganska "flådigt" om kvällen, eller hur ?


Det näst största, i alla fall för mig med besöket i  Japan, Tokyo är att få se och uppleva körsbärsträd (Sakura)  i full blomning. Nu har ju vädret, som jag skrev tidigare, varit lite kallt här så det har inte riktigt startat än. Men hoppas att blomningen är i gång nu när vi idag återvänder söderut och inner Tokyo efter några dagar som innehållit bröllop och besök i Tim & Yukas hemstad Oyama med omnejd.

Storstad o storstad... För en annan är det här storstad också ! Ca 180 000 eller nåt tror jag visst att det är i Tim & Yukas "hemhåla". Hahaha lite skillnad på vad vi kallar mindre stad.
Några blommande Sakura hade slagit ut redan förra veckan. En fröjd för öga och själ!

 Hängande körsbärsträd som är en av de tidigaste sorterna att slå ut. Tur för oss !


 Ljuvligt.



En stor anlagd trädgårds park , Koishikawa Korakuen Garden, mitt bland skyskrapor i Tokyo.