onsdag 5 maj 2010

Det var då nu är nu

Mellan första och de andra bilderna skiljer det två månader och fyra dagar. Skönt att det kan förändras..... Jädrans vilka snöhögar det var.
Men nu dröjer det inte länge förrän det är grönt och utslaget i buskar och träd.Undrar om något kärleksfullt fågelpar kommer att flytta in i år?
Förra årets hyresgäster gjorde sig mödan att inreda huset för att sedan inte använda det. Hoppas att det inte inträffade något tragiskt med paret utan att de helt enkelt ångrade sig i valet av bostad.
Det har varit några spekulanter och kikat in men ingen har fastnat för stugan.

Någon av följande fjäderfä kommer troligen INTE flytta in i denna holk,men de finns dock ändå runt i samhället.

Nyhetsankan, Aythya media
Påträffas oftast tidigt på morgonen. Allmän i hela landet.
WC- ankan, Aythya toilettis
Förekommer på toaletter, såväl offentliga som privata sådana. Lätet är antingen ett utdraget gurglande eller ett kort kluckande. Allmän i hela landet.
Fredsduvan, Columba paz
Mycket sällsynt fågel. Många talar om den, men väldigt få har sett den.
Lerduvan, Columba ceramica
Blir i regel nedskjuten i flykten. Allmän i hela landet.
Dårfinken, Fringilla imbecilla
Går mest omkring och flinar fånigt för sig själv. Dess vanligaste läte är ett hysteriskt skratt. Allmän i hela landet.
Smilfinken, Passer favorismus
Avlägsen släkting till dårfinken. Går mest omkring och flinar inställsamt. Allmän i hela landet.
Olycksfågeln, Ornis accidenta
Råkar ofta illa ut. Allmän i hela landet.
Pausfågeln, Ornis interruptus
En av våra mest irriterande fåglar. Kommer ofta och stör när man väntar på nånting. Allmän i hela landet.
Pruttgåsen, Branta toilettis
Ger ibland ljud ifrån sig, ibland inte. Luktar dock nästan alltid mycket illa och observeras lättast genom att man följer lukten. Allmän i hela landet.
Strippgåsen, Anser exhibitionismus
Går mest omkring och exponerar sina ädlare delar. Mest förekommande sommartid vid strandkant. Allmän i hela landet.
Knäppgöken, Cuculus imbecillus
Släkting till dårfinken. Har ungefär samma beteende och läte som dårfinken, men är en aning större. Allmän i hela landet.
Kaffegöken, Caffeinus spiritus
Avlägsen släkting till knäppgöken. Har en mycket förrädiskt berusande inverkan på den som träffar på den. Förekommer i hela landet, men är mest allmän i landets norra och östra delar.
Hönshjärnan, Alectoris imbecilla
Släkting till dårfinken och knäppgöken. Irrar mest omkring helt planlöst utan att lyckas uträtta nånting. Dess vanligaste läte är ett hysteriskt fnissande. Allmän i hela landet.
Panelhönan, Perdix mobbus
Förökar sig sällan eftersom den har stora problem med parbildningen. Allmän i hela landet.
Raphönan, Perdix retorika
Står helst i gathörn och gränder och hänger. Dess vanligaste läte är ett monotont mässande som kallas rappande. Förekommer i hela landet, men är mest allmän i större städer.
Hackkycklingen, Alectoris mobbus
Är ofta utsatt för attacker från andra fåglar. Allmän i hela landet.
Olyckskorpen, Corvus pessimismus
Sitter mest och kraxar olycksbådande. Dess mest typiska drag är att den när det verkligen händer nånting otrevligt kommenterar detta med ett irriterande "vad-var-det-jag-sa?". Allmän i hela landet.
Snorkråkan, Corvus nasolinus
Vår vanligaste s.k. skräpfågel. Bygger bo i näsor och kan föröka sig hejdlöst på kort tid. Måste ofta grävas ut med våld. Dess mest karakterisktiska läte är ett högt pipande. Allmän i hela landet.
Mesen, Parus timidus
Mycket skygg, oftast beige. Vågar inte företa sig nånting. Ger heller inga ljud ifrån sig. Allmän i hela landet.
Papperssvalan, Hirundo papyrus
Har mycket stel flykt. Ger inga ljud ifrån sig. Allmän i hela landet.
Strandpipparen, Charadrius coitus
Visar sig nästan enbart sommartid. Parar sig på stränder, oftast privata, men även offentliga sådana. Allmän i hela landet.
Sängknarren, Bruitus coitus
En av våra minsta fåglar. Den hörs oftast nattetid genom väggen från grannens bostad. Har ofta en mycket irriterande inverkan på den som tvingas lyssna till den. Allmän i hela landet.
Uppskärran, Caprimulgus nervosa
Sitter mest och oroar sig för saker som skulle kunna hända. När nånting otrevligt verkligen händer beter den sig ofta helt hysteriskt och irrationellt. Överslagshandlingar och liknande beteende är typiska för denna fågel. Dess mest typiska läte är ett hysteriskt pladder, ofta i falsett. Allmän i hela landet.
(fågelskådning av okänd)

2 kommentarer:

 1. Roligt det där med fåglarna.
  Hur blev det med Corren? Jag har också funderat på att sluta med prenumerationen, säjer åt gubben jag kan läsa ÖC på nätet. (det kan han med, men han inte intresserad av datorn) och du köper ändå AB varje dag och får dina skvallernyheter där. Nä nä, dä gick inte för sig.
  Å andra sidan så är trevligt med en papperstidning, och när jag har svårt att sova, vårt tidningsbud kommer ca 03.30 och han smyger ner tidningen så tyst, och jag har bryggt en kanna kaffe, då är det mysigt att läsa en papperstidning. Fika, läsa ÖC och invänta morgonen. Och visst är ÖC en borglig sorglig tidning, jag tycker det blev sämre när NT påverkar, men AB då, i den och Expressen som vi ibland får från grannen skiljer det inte så mycket på, nyheterna verkar vara köpta från samma källa enl. gubben. Jag har inte läst AB på länge dels p.g.a. när det har hänt mord eller andra olyckor så ska det spekuleras och så alla reportage om kändisars liv och leverne. Vill jag läsa om det då blir det billigare att köpa "Se och Hör" vad som har "Hänt i Veckan" AB utan några bilagor kostar ca 336 kr för en månad och Corren 193 kr, så jag fortsätter väl med Corren som kommer hem i brevlådan varje vardag.
  I eftermiddags gick jag en promenad och plockade en stor bukett med vitsippor, hälften fick grannen som blev glad för det. Oj, det här blev längre än vad jag hade tänkt. Kram från Monica

  SvaraRadera
 2. Haha, näe du jag har inte "lyckats" säga upp den än....
  Det är ju som du säger, det här med att ha något att bläddra i, vänta på när tidningsbudet kommer. Sitta med datorn är inte det samma.

  Förstår att grannen blev glad, att få blommor gör att man mår bra !
  Långa kommentarer är åxå roligt att få!

  SvaraRadera