lördag 30 oktober 2010

Om Halloween tycker jag inte

En del "firar" och har tagit seden till sig i Sverige, men hur många vet vad Halloween egentligen är och vilken dag det firas? Nååå ?
Här är berättelsen, en av dem, om varför halloweenlyktan ser ut som den gör.Jack-o'-lantern är den typ av halloweenlyktor som består av en pumpa, kålrot eller majrova med ett lock urskuret och med urgröpt innandöme, ofta med konturerna av ett ansikte urskuret i skalet.
I innandömmet placeras sedan vanligen ett tänt ljus. Traditionen att tillverka Jack-o'-lanterns kommer ursprungligen från Irland , men spreds vidare främst till USA med irländska imigranter och blev då en del av Halloween firandet.

Jack-o'-lantern

Traditionen kring Jack-o'-lantern går tillbaka till den irländska legenden om den elaka men sluga smeden Jack, som var så törstig att han sålde sin själ till djävulen för en slant till något starkt att dricka. Då djävulen hade förvandlat sig till ett mynt, lade Jack istället det i fickan tillsammans med ett silverkors vilket förhindrade djävulen att förvandla sig tillbaka.
Till slut lovade djävulen att ge Jack uppskov på ett helt år innan han skulle komma tillbaka och kräva Jack på hans själ, vilket Jack gick med på.

När djävulen ett år senare kom tillbaka, lovade Jack att lydigt följa med om djävulen bara ville ge honom ett äpple från ett visst äppelträd. Djävulen gick med på detta, men då han klättrat upp i trädet ristade Jack snabbt in ett kors längs med stammen och åter igen var djävulen fast och oförmögen att ta sig ner från trädet. Jack lät inte djävulen komma ner förrän denne svurit att ge avkall på Jacks själ för alltid.

Men när så dagen kom då Jack dog, vägrades han inträde till himmelriket på grund av allt ofog han ställt till med på jorden under sitt långa liv. Inte heller djävulen, kunde ge Jack inträde i helvetet då ju denna svurit på att aldrig göra anspråk på hans själ igen. Således var Jack nu dömd att för alltid förbli en osalig ande på jorden. Jack bad djävulen om en lykta, så att han skulle kunna hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker.
Djävulen kastade då några glödande kol åt Jack som han lade i en ihålig kålrot. Han blev senare känd som "Jack med lyktan" ("Jack of the latern" eller "Jack-o'-lantern"), då han av människorna titt som tätt setts vandra över markerna ensam med sin kålrotslykta, än idag oförmögen att få frid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar