torsdag 2 juli 2009

Fackligt, Solidaritet, Rättvisa - ord som skrämmer Alliansen

Sitter med en mycket bra tidning framför mig, Dagens Arbete. Den är alldeles skrynklig efter ha varit med en dag med sol och bad.
Ofta finns det intressanta reportage i numren av DA, så även denna gång.

Läser om Marcello Malentacchi, han som varit generalsekreterare i IMF, Internationella Metallfederationen, de senaste tjugo åren.
Han kom till Sverige 1965 från Italien, på en cykel. Han blev kvar i Sverige och fick arbete på Volvo Torslanda samma år.
På ett bananskal, mer eller mindre, kom han att bli skyddsombud på fabriken och det blev hans första fackliga uppdrag. Men det var bara början på hans långa och engagerade arbete med fackliga frågor.
Medan en del menar att fackens tid är förbi, säger Marcello att flera hjärnor och händer borde vara organiserade. Det finns ytterligare ca 40 miljoner metallarbetare världen över att organisera utöver de 25 miljoner som idag är med i IMF.
Marcello Malentacchi ersätts av Jyrki Raina, född i Helsingfors men nu mera bosatt i Sverige.

För att facken ska stå starka och göra den skillnad som de faktiskt kan göra krävs arbete och förändring.
"Arbetarrörelsen måste erövra sitt självförtroende" skriver Stefan Löfven i sin krönika i tidningen.
Förena Er !, var uppmaningen för hundra år sedan. Den är fortfarande aktuell, både fackligt och politiskt.
Tillsammans kan vi, sa Mona Sahlin i sitt Almedalstal igår kväll, och varenda ledarsida med borgerligt perspektiv ( och de är många, alltför många ) blir som galna. Antar att det är skrämmande ord, varför annars reagera som de gör ?DA
DN1, DN2,

1 kommentar:

  1. Johanna Gustafsson05 juli, 2009 00:07

    Hej Helena o kul att du läst min blogg, jag förstår att du o farsgubben också läser varandras.Nu ska jag skriva lite på min blogg om din fråga om öl.

    SvaraRadera