torsdag 7 januari 2010

Välfärd - kan den bli kallare

Arbetsförmedlingen är överraskad, den stora anstormningen av utförsäkrade uteblev. Mellan 5000-7000 personer "saknas", de har inte anmält sig hos AF för medverkan i introduktionsprogrammet som erbjuds. "Erbjuds", visst låter det attans fint ? Vad erbjuds om jag inte orkar eller kan ta mig till AF ? VAD ?

Att ta beslutet - att inte gå till AF - är oerhört tufft. Det är lika med = en säker tid utan någon inkomst. Ingen klarar sig att stå utan inkomst. Ingen längre tid. I mitt fall får jag hoppas och förlita mig på att gubben håller sig frisk och inte blir utan arbete. Om man ingen "andra hälft" har att leva på, vad gör man då ?
Att man får återvända till sjukförsäkringen om man inte skulle orka eller klara av programmet på AF är ju det som sagts. Möjligheten finns så klart, men tro inte att man kommer tillbaka in i sjukförsäkringen , "bara" för att du inte orkar pga att du är sjuk.
Näe det är inget jag tror på. Inte ett dugg.

Väl ute i kylan,ur försäkringen, kommer det att krävas överklagande och blodstångade huvuden. Vem kommer att göra bedömningen att personen har arbetsförmåga eller inte ? På samma sätt som besluten idag tas om man är berättigad till sjukpenning eller varaktig sjukersättning ?
I dags läget är ett intyg eller utlåtande från professorer och specialistläkare om hur ens hälsotillstånd är inget som man som sjukskriven har någon hjälp av i vissa fall. Många avskrivs som ingenting. Man står maktlös....

Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, tror att många av de som inte dykt upp på AF har gjort ett försök att återvända till sina gamla arbeten. Möjligen har några gjort så, men jag tror att majoriten helt enkelt avstått och stannat hemma för att de är sjuka.
Tänka sig !

Det är naivt att tro att arbetsgivarna kommer att förändra och göra sitt yttersta att hitta nya och anpassade arbetsuppgifter åt en långtidssjukskriven anställd, efter ett halvt år är det ändå ok att säga upp personen/erna. Så personer som varit sjukskrivna längre finns det inget ansvar för. Istället blir man ju av med de som inte är tillräckligt produktiva på ett enkelt sätt.
Lika naivt, som sagt, är det att tro att efter tre månaders medverkan i AF introduktionsprogram ha möjlighet till att komma tillbaka i sjukförsäkringen. Det låter möjligen bra....


Minister Husmark-Pehrsson & co skapar vägar tillbaka till arbete och även bygger de broar till ett friskare liv.
Vägar som genererar många avåkningar för tillfället samt att alla broarna håller full broöppning dygnet runt .

Med andra ord - en trygg och mänsklig tillvaro..... fast tvärtom.

Media: SvD1, SvD2, SvD3, NSD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar