söndag 9 augusti 2009

VEMS påhitt är det ?


Så här ser potatis ut, så här SKA den se ut även när jag lägger den i min påse i affären !
Den ska vara jordig och FIN.

Någon, är det EU blir jag ännu tokigare!, har kommit på idén att potatisen ska vara tvättad när den säljs i affären. Har försökt att hitta någon lag eller regel som säger att det ska vara så, utan att lyckas.

Enligt SMAK - Sveriges Matpotatis kontroll, är det bara fördelar med tvättad potatis.

Tex: bättre arbetsmiljö och hygien för de som packar potatisen.
För butiken: Mindre svinn i form av dålig potatis, sten och jord. Det är lättare att hålla rent och snyggt, bättre hygien i butiken Trevligare och mer säljande exponering.
För oss kunder: Det blir lättare att avgöra potatisens kvalitet i butiken. Bättre kvalitet med mindre att kasta och ett mer rättvisande kilopris. Enklare och renare att plocka potatisen.
Ingen risk för spridning av jord till andra livsmedel i kundvagn, på kassans rullband eller i varukassen. Enklare och snabbare tillredning hemma i köket. Mindre åtgång av vatten och energi vid sköljning och skalning.

Eftersom inte alla butiker säljer tvättad potatis så kan det inte vara någon lag. Det sitter heller inte fast kilo vis med jord på potatisen som man får betala för. Och att påstå att det bättre hygien i butiken är bara skit snack !

Här om dagen när jag var i en av stadens matbutiker och handlade bla. potatis höll jag på att kräkas mitt i potatisbehållaren. Den luktade så jäkla ruttet så man kunde inte vara kvar runt den. Tvättad, skadad potatis !
Ja, ja, den blir skadad och ruttnar även när den har jord på sig- jag vet. Men jag inbillar mig ändå att det inte luktar så himla illa om den. Fel eller rätt ?

Jag tömde tillbaka potatisen i behållaren. Det blev ingen potatis köpt.
Usch och fy tusan för tvättad potatis !

1 kommentar:

  1. Det är klart du har fel. Rutten potatis luktar vidrigt vare sig den är tvättad eller inte.
    Jag har hört att det finns odlare, som tvättar och sorterar potatisen, sedan skitar de ner den igen, för att många människor tycker som du.
    För min del är det OK med tvättad potatis, men jag skulle vilja slippa plastpåsen. Vem behöver den?
    När det säljs 10 sorters tandkräm, så kanske man kan kräva att det finns två sorters potatis också, tvättad och otvättad.

    SvaraRadera