lördag 28 november 2009

Sjukförsäkringsskivan spelas om och om och om igen **Uppdatering**

Näst intill varje dag finns det att läsa debatt inlägg i media där socialförsäkrings minister Husmark-Pehrsson förklarar och försvarar de sjukförsäkringsregler hon och Alliansen införde 1 juli 2008.
Varför ? Inte varför infördes nya regler, utan varför måste hon förklara och försvara något som är så genom tänkt och bra utformat som de nya reglerna faktiskt är ?

Ja, ni kan och ska utläsa en stor dos ironi bland orden men samtidigt hopplöshet och oro.

Människor som är sjuka som inte ges möjlighet till att bli friska, utan blir utkastade från sjukförsäkringen och med stor risk kommer att hamna i ett verkligt utanförskap.
Husmark-Pehrsson säger: "det här handlar om människor som varit sjukskrivna eller haft en tidsbegränsad förtidspension i många år och inte fått den hjälp de behöver"

Den hjälp sjukskrivna tydligen behöver, enligt ministern, verkar vara att bli fråntagen sin ersättning eftersom det är det som nu händer alla långtidssjukskrivna.

Prognosen är att kostnaden för sjuka kommer att bli dyrare istället för att minska kommande år pga att många som utförsäkras kommer att återvända till sjukförsäkringen. Helt enkelt för det är så verkligenheten ser ut - dessa personer ÄR sjuka med olika symptom, sjukdomar och skador och ska därmed ha ersättning från sjukförsäkringen.
I senare intervjuer eller uttalande som socialförsäkrings ministern gjort verkar hon tycka att det är ok att av de ca 54 000 person som utförsäkras beräknas var tredje vara åter i sjukskrivning inom 180 dagar.

"– Ja, en prognos är alltid en prognos, men om personer är sjuka och inte orkar arbeta, ja då ska de gå tillbaka till sjukförsäkringen och då ska vi ha den kostnad som det medför, säger socialförsäkrings minister Cristina Husmark Pehrsson."

Cristina Husmark Pehrsson ordval säger ALLT, "personer är sjuka och inte orkar arbeta" .
Nej, personer som är sjuka har inte för tillfället möjligheten att klara av ett arbete. Det handlar INTE om att orka arbeta.
Det handlar om att orka leva.

**Uppdatering**

Jag kan tänka mig att Husmark-Pehrsson kommer att skylla på försäkringskassan och försäkringen (som hon själv tagit fram), precis som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) har redan skyllt problemen i arbetslöshetsförsäkringen på a-kassornas personal när det blir fler och fler som blir utförsäkrade.
Moderaterna vill inte gärna tala om sitt ansvar för att SJUKA människor mister sin ersättning och tvingas till socialen.
Jag hoppas verkligen att massmedia och väljare genomskådar spektaklet som pågår.

Låt sjuka vara sjuka tills de är friska.

media: SR1, SR2, DN,
bloggat: Utredarna, AlliansFrittSverge, EttHjärtaRÖTT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar