måndag 9 februari 2009

Märkning på dörren

Bra eller dåligt ?

Tanken till en början är ganska god. Att kunna direkt se på företagets ytterdörr hur arbetsmiljön är.
Systemet finns och används i Danmark.

En grön smiley innebär att allt är i sin ordning och en gul att vissa problem skall lösas inom sex månader. En röd smiley innebär strängare krav, inklusive förbud att fortsätta verksamheten. Resultaten redovisas på Arbejdstillsynets hemsida. (ur DA)

Stor skillnad dock i antalet inspektörer Sverige-Danmark emellan.

I Danmark har man 575 inspektörer som granskar 220 000 arbetsplatser. I Sverige har vi 280 inspektörer med 320 000 arbetsplatser att granska, om man utgår från 2007 års siffror. (ur DA)

Med nuvarande resurser skulle det ta 16 år innan alla arbetsplatser är genomgångna !

När man ska "dela ut betyg" till företag ställs det tuffa krav både på bedömningen i sig och på de satta kraven. I Danmark har 90% av företagen "grön gubbe". Utvärdering av systemet håller på.
Det mycket, mycket , MYCKET, intressanta är att i Danmark finns en arbetsmiljöfond. Från den har företagen kunnat söka bidrag till sitt arbetsmiljö förbättringsarbete, fonden är på tre miljarder danska kronor.
Om inte det vore en bra idé då vet jag inte vad en bra idé är.....
Pengar drar alltid, till och med i detta sammanhang tror jag. Att få "extra" pengar till något skapar både intresse och vilja.

Åter till smileys att sätta på dörren. Tänkte att dem kan man ju använda i andra sammanhang....
När man är på grön=gott eller röd=dålig humör tex. Då behöver man ju inte chansa att stövla in till någon när man vet läget.

1 kommentar:

  1. En fond vore ett bra sätt att få extra pengar till miljöarbetet. Den stora frågan är bara hur man får Alliansen till att bli för ett sådant förslag ? Var skulle pengarna komma ifrån ? Ojojoj...

    SvaraRadera