onsdag 9 december 2009

Ny dag - nya förklaringar

Debatten om sjukförsäkringen fortsätter och SKA fortsätta. Media & press går i dessa dagar på högtryck i ämnet. Gick tydligen att väcka den björn som sov...

Ministrarna CRISTINA HUSMARK PEHRSSON (socialförsäkrings minister) och SVEN OTTO LITTORIN (arbetsmarknads minister ) har idagens SvD inlägg om "Syftet är inte att straffa sjuka". Men varför det ändå görs framgår INTE av artikeln. ??? Att det just ÄR sjuka människor det handlar om är något som verkligen verkar vara svårt att förstå.

"Vi förstår att människor känner oro, inte minst för den mediala bild som utmålas av omförsäkringen och andra förändringar. Syftet med de reformer som sker inom sjukförsäkringen handlar inte om att straffa eller tvinga sjuka in i arbete. Skulle någon enskild del av reformpaketet i det avseendet inte fungera som det var tänkt kommer vi att lyssna på synpunkter och överväga förändringar."

Jojo, det är media som skrämmer upp människor till oro och varför skulle Husmark-Pehrsson helt plötsligt börja att lyssna och ta in av de synpunkter som ges, när hon inte gjort det tidigare ?

Att som långtidssjukskriven få hjälp och stöd med att komma tillbaka i arbetslivet är nödvändigt. Men att kalla förändringarna, som Alliansregeringen genomfört för stöd, chans, möjlighet eller ens hjälp har jag svårt att göra. Allt för många människor har redan kommit och kommer att komma i kläm.
Läser om Pia Lundgren som ser sin egen utförsäkring som en möjlighet. En möjlighet och chans till att återvända till arbetslivet. Härligt. Myntet kanske har en framsida ?

Baksidan måste ändå vara att bli utkastad från sjukförsäkringen. Jaja, jag vet. INGEN ska bli utan ersättning och möjligheten finns att komma tillbaka till den. Varför inte få testa vilken/om det finns arbetsförmåga när man har sjukpenning/ersättning och eventuellt därefter ta steget till arbetsförmedlingen ? Istället för tvärtom.

Snart dags för debatt och sedan beslut i riksdagen. Inte annat än att räkna med fortsatta sjuka beslut....


Media: AB1, AB2, SvD1, SvD2, SvD3, DN
Bloggat: PeterAndersson, AlliansFrittSverige, EttHjärtaRÖTT, Högbergstankar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar