måndag 7 december 2009

Sveriges ledarentrepenörer- snart arbetslösa

För en tid sen byggde socialförsäkrings ministern "Broar till friskare liv". Idag är det ut byggnation av vägnätet - "Vi skapar vägar tillbaka till arbete"

Allt för att Sveriges sjuka ska känna trygghet och få en kortare väg tillbaka till arbete. Låter bra om det inte vore för en viktig, viktig detalj:
Att sjuka blivit friska så att chansen till att återgången i arbete kan lyckas, vara realistisk och möjligen även bli varaktig.

Efter eller under långtidssjukdom ska alla ges chansen till att komma tillbaka i arbetslivet om möjlighet och förmåga finns. Men det är HUR det genomförs som är saken.
Från sjuk till frisk, från försäkringskassan till arbetsförmedlingen, ena dagen till den andra.
Trodde att det var försäkringskassan som utreder sjukas arbetsförmåga, inte arbetsförmedlingen.

Nu varnar Melker Ödebrink, kanslichef på a-kassornas samorganisation, att det kan dröja innan utförsäkrade kommer att få några pengar från A-kassan. Det pågrund av att reglerna ej är satta av regeringen och även att risken är stor för att sjukskrivna saknar de dokument som krävs.
Minister Husmark-Pehrsson säger att ingen kommer att stå utan ersättning. Verkligheten säger något annat.
Om man inte har en make/maka, sambo eller föräldrar att "leva på" vad finns det då ? Att mista sjukersättningen och inte ha rätt till A-kassa eller leva på knappa 5000:- kronor i månaden på skyndar nog ingen sjuk att komma igång i arbete.

Media: Corren, SvD1, SvD2, SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar