torsdag 11 december 2008

2009- Belastningsskadornas år

Nästa år ska det tas kraft tag mot belastningsskador.
LO/TCO samt Arbetsmiljöverket ska göra gemensam aktion.

Det är svårt, mycket svårt att få arbetsskador godkända, en del blir ens inte prövade. Det svåra med belastningsskador är främst att man inte sätter besvären i samband med arbetet. Plus att man söker läkarhjälp alldeles för sent.
De företag som har företagshälsovård har mycket till godo redan där. Ja förut sett att det är en fungerande företagshälsovård, det finns dessvärre sådana som inte ger det stöd och hjälp och framförallt inte har kunskapen om belastningsskador.

Eftersom man inte "förstår" att det rör sig om skada från arbetet. Besvären kommer och går. Vad ska man göra, man kan ju inte springa till läkare helt i "onödan". Sen när besvären inte ens har gett med sig efter att man haft semester... Det kanske är dags ändå att söka hjälp. Då står man där med en kronisk och bestående skada.
Finns inte den hjälp som krävs på företaget i det läget, i form av förändring av arbetssätt eller dyl, är det bara en tidsfråga tills att besvären övergår till svårbehandlade.
Sjukskrivning, sjukersättning, uppsägning från arbetet---- sen är det en lång väg tillbaka till arbetslivet. Inte omöjlig men mycket, mycket svår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar