måndag 22 december 2008

Utanförskap - detta påhittade ord

Handläggningstiden, för ca 76 000 personer som idag har sjukpenning, har förlängts till mars 2009. Tidsramen för sjukpenning för dessa människor går egentligen ut i Jan., men har flyttats fram pga (tack vare?) att personalen på försäkringskassan inte hinner med och att flera uppgifter måste begäras in från/om flertalet av personerna.

En del kommer att få sjukersättning istället för sjukpenning, helt eller delvis. Men många kommer att mista sjukpenningen helt. För frisk för att vara sjukskriven och för sjuk för att vara arbetssökande. Var hamnar man då ?

De nya reglerna ska inte "stjälpa lasset" utan de ska hjälpa till att "vilja arbeta mera". ??? Det är väl inte viljan att arbeta mer som är problemet, utan att KUNNA !
Det har i dagarna varit på nyheter och senast i programmet Agenda på TV, sjuka människor, med olika problem och diagnoser som är oroliga inför vad som kommer att ske.
Inte konstigt. Dessa hårda regler som handläggarna på försäkringskassan själva tycker är helt obegripliga emellanåt, ska avgöra en persons fortsatta existens.

Har man någon form av arbetsförmåga, ska man naturligtvis vara arbetssökande eller arbeta denna tid. Men det är ju just där det spricker.
Arbetsförmågan, den är ofta av skiftande uppfattning.

Det talas BARA om arbetsförmåga och RÄTT till ersättning. ALDRIG om SUNT FÖRNUFT eller LIVSKVALITÉ när ärenden ska behandlas.

Läs även inlägg på Ett Hjärta Rött- Sjuka rehabiliteras på socialen.

1 kommentar: