fredag 16 oktober 2009

Sjukförsäkring i välfärds Sverige

Debatten fortgår, både het och med stora åsikts skiljaktigheter om sjuk försäkringsreglerna utformning.

I ett debatt inlägg i Aftonbladet gör Cristina Husmark Pehrsson (M) och Gunnar Axén (M) , ansvariga för att under kommande år över 50 000 personer utförsäkras från sjukförsäkringen, ännu ett försök att försvara och förklara de ändringar de har ställt till med.

Att någon, inte ens en ENDA person, ska behöva kastas ut från sjukförsäkringen när man fortfarande uppfyller kraven till en del, 100% - 25% är HELT SKAMLIGT.
Skulle inte det tänkta "introduktonsprogrammet" där varje persons förutsättningar utreds vara under tiden med sjukersättning ? Här kastas alla ut, punkt slut.
Att säga att människor har fastnat i denna försäkring utan att någonting görs är allt annat än sant. Den tidsbegränsade ersättning söks ju om efter en viss tid, bedöms efter de nya förutsättningarna och sjuktillståndet som gäller just då. Passivt, nej men visst kan ett halvt år -år räknas som lång tid men nödvändig tid för rehabilitering

Husmark Pehrsson och Axén skriver i inlägget att den tidsbegränsade ersättningen "försatt många människor i ett utanförskap med en ständig oro över om sjuk­ersättningen kommer att förlängas eller inte när det på nytt blir dags att pröva rätten till den"
Om ersättningen kommer att förlängas eller inte, det orosmomentet är ju helt klart borttaget. Istället har man infört dagen D , då ingen ersättning alls är berättigad.
SNACKA OM STÄNDIG ORO !

Att läsa kommentar vid Aftonbladets båda debattinlägg (och andra inlägg) gör mig både förskräckt och undrande. Vilken männikosyn ? Sverige blir bara kallare och kallare.
Alla sjuka är enskilda individer, ingen kan jämnföras med någon annan. Det är stor skillnad på sjuktillstånd, av vilken anledning som personen i fråga inte är arbetsför.

Denna debatt kommer att fortgå, SKA FORTGÅ. Årsskiftet närmar sig då de första personerna kommer att bli utförsäkrade. Över 50 000 människor.
Hoppas Husmark Pehrsson och Gunnar Axén är lika övertygande då som nu att "det här var rätt väg att gå". För de lär höra av de drabbade personerna, MIG lovar jag att de hör av.

Läs åsikterna från ordförande Gunnar Axén (M) och vice ordförande Veronica Palm(S)riksdagens socialförsäkringsutskott på deras bloggar. (har gett upp - hos Axén mottages endast sympati kommentarer, ingen kritik- annars läggs inte kommentarerna ut, ibland inte ens då..)

Bloggar: Veronica Palm, Gunnar Axén, Ett Hjärta RÖTT, RESURS, Utredarna
Media: AB1, AB2,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar