fredag 30 oktober 2009

Repris - låten & Jerry är bara FÖR BRA

TREVLIG HELG

TREVLIG HELG !


Ha en trevlig helg.
Tänd ett ljus för de som inte finns hos dig längre, men framför allt
TÄND ETT LJUS TILLSAMMANS MED DE DU HAR OMKRING DIG.

G R A T T I S ! !



GRATTIS KÄRA BARNDOMSVÄNNEN - DET ÄR DIN DAG I DAG
HA EN BRA FÖDELSEDAG !
SE UPPFÖR ELDSVÅDA
DET BÖRJAR BLI MÅNGA LJUS I TÅRTAN
(HIHI)




KRAM FRÅN MIG

onsdag 28 oktober 2009

Morgontårar



Läser att hunden Casper fått lämna jordelivet alldeles för tidigt pga. sjukdom.
Usch, det är baksidan av livet när ens nära & kära , människor eller djur, försvinner ifrån.

Kramar från oss

tisdag 27 oktober 2009

Stöd erbjuds - men benen sparkas undan

Har suttit och läst (en del av) den långa proposition som regeringen lämnat.
Ett förslag som beräknas bli till verklighet 1 januari 2010.
Hittar mig själv i en kolumn på sidan 19 i förslaget. En i statistiken.

"Alla med längre tids sjukfrånvaro kommer att erbjudas ett introduktionsprogram, där varje persons förutsättningar och behov av stöd utreds."

För det första:
Jag skulle mycket hellre vilja ha ett erbjudande till att bli frisk. Bli fri från dygnet runt värken och smärtan. Men det nya i Sverige är att man som sjuk har en "friskskrivnings dag" att passa. Har man blivit drabbad av sjukdom eller skada som du tvingas dras med i år in och år ut är det bara att djupt beklaga. Sjuk eller frisk är det som gäller.
Framförallt SKYLL DIG SJÄLV ATT DU HAMNAT DÄR.

För det andra:
Jag trodde (helt fel tydligen) att det var hos försäkringskassan och inte arbetsförmedlingen som en sjuk persons förutsättningar skulle utredas om personen har möjlighet att återgå till någon form av arbete/sysselsättning Att sätta en stopp dag, en dag - FRÅN IDAG ÄR DU INTE SJUK LÄNGRE - är så oförståligt, ohumant och oansvarigt som det bara kan.

Men så klart, pengar. Handlar allt om pengar ?
Utdrag ur propositonen:

11.4 Ekonomiska konsekvenser

Sjukförsäkringsreformen innebär bland annat att ett stort antal personer lämnar försäkringen de närmaste åren. Enligt Försäkringskassans bedömningar kommer 54 000, 27 000 respektive 9 000 personer att lämna sjukförsäkringen under åren 2010–2012. Utgifterna för sjukförsäkringen kommer därför att minska kraftigt.
I stället för en passiv sjukskrivning kommer personerna att erbjudas möjlighet till individanpassade insatser hos Arbetsförmedlingen.


Utgifterna för sjukförsäkringen kommer att minska men kostnaden hamnar någon annanstans. A- kassan ? Nej inte i någon stor utsträckning utan det kommer att bli socialkontoren runt om i Sverige kommer att få flera nya "gäster".
SKANDAL är ordet. Håller med Aftonbladets Ingvar Persson.

Just en fin regering Sverige har. Majoriteten har röstat fram den, säger en hel del om svenska folket också. Hoppas aldrig någon behöver uppleva detta igen, som alla sjuka i Sverige nu genomlider. För tro mig, MÅNGA GÖR JUST DET - LIDER.

Media: AB1, AB2, Expressen, Regeringens prop.
Bloggat: Veronica Palm, Ett Hjärta RÖTT, AlliansFrittSverige

måndag 26 oktober 2009

Snigel, snigel på vägen där

Inkommen från en liten runda i naturen. Jädrans slipprigt med alla blöta löv som ligger på backen. Fick parera ordentligt ett par gånger för att inte slira omkull. Räddade över en snigel till andra sidan cykelvägen, eller blev det som flera påpekat för mig HELT FEL. ?

Snigeln är på väg åt ett håll, vänder sig om och kollar hur långt den gått och då kommer jag och lyfter tillbaka den dit den kom ifrån istället för till andra sidan. Bara att börja om alltså ? Stackarn.

Det är det hemskaste som finns när man hör hur det krasar under skon eller under hjulet om man cyklar, en stackars - oftast flera- snigel som blir krossad och mister livet. Så därför, så fort jag ser en, hjälper jag sniglar över till säker mark...

Sniglar, Lilla snigel akta dig...
Ni vet säkert visan.
Många år sedan nu, barnen i stora familjen var små. Alla ens inte födda. Hur som, semester. Bilresa till Danmark med Legoland som huvudattraktion.
Fyra vuxna, tre barn. Var av den minsta sjöng - Lilla Snigel, tatta tej, tatta tej i så där en femtio mil. Sött de första fem milen, men sedan mindre gulligt....

Håll tillgodo MY !


söndag 25 oktober 2009

Två sorters Cyklamen

En FIN En mindre FIN

Hur tänkte personen ?


Att ringa in till ett trädgårdsfrågeprogram i radion och fråga om det är farligt eller skadligt att äta rönnbär när man redan har kokat sylt på 5 kg bär. Desutom ÄTIT av sylten .

????

torsdag 22 oktober 2009

Öppet brev till läkarförbundet angående utförsäkring av sjuka

2009-10-21 13:54

Öppet brev till läkarförbundet!


Bästa Eva Nilsson Bågenholm,

Under nästa år kommer över 50000 långtidssjuka att tvingas ut ur sjukförsäkringen till följd av lagförändringarna som trädde i kraft 1 juli 2008. Det räddningspaket som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson presenterade i mitten på september medför föga förändring för majoriteten av de sjuka, då nivån i introduktionsprogrammet är i paritet med försörjningsstöd och kraven att delta i aktivitetsprogrammen för många sjuka är oöverkomliga.
Förutom de grupper som tvingas ur sjukförsäkringen pga de nya tidsgränserna, tillkommer en stor grupp som förlorar sin sjukpenning/sjukersättning eftersom försäkringskassans handläggare inte godkänner läkarnas värdering av nedsatt arbetsförmåga. Ett stort problem här är att begreppet "arbetsförmåga gentemot hela den nationella arbetsmarknaden" fortfarande saknar definition, vilket medför en olöst rättsosäkerhet i sjukförsäkringen. Anna Hedborg hade till uppgift att klarlägga detta begrepp, men fann uppgiften övermäktig och har nu övergett den ambitionen. Trots detta är begreppet "arbetsförmåga" fortsatt centralt i den nu gällande sjukförsäkringen. Detta kan inte annat än innebära att rättsosäkerheten och godtycket i bedömningarna av sjuka människors rätt till ersättning från sjukförsäkringen tillåts fortsätta.

I läkartidningen den 29/9-09 kan man läsa att Anna Hedborg nu föreslår ett nytt sjukförsäkrings-system där läkarna frikopplas från sjukförsäkringen efter 180 dagar. Möjligtvis är detta bekvämt för läkarkåren som slipper svåra bedömningar och konflikter med försäkringskassan. För patienterna innebär dock detta att man lämnas helt ensamma i relation till försäkringskassan.

Desperationen bland Sveriges långtidssjuka är stor och närmast dagligen kommer jag i kontakt med människor som brottas med tankar om att de inte orkar kämpa vidare. Tanken att inte bli tagen på allvar, att bli ställd inför krav på prestation som man inte mäktar med och hot om att helt förlora sin ekonomiska trygghet blir för tungt. I detta läge blir jag mycket bekymrad över läkarförbundets tystnad i frågan. Är inte våra patienters väl och ve en viktig fråga för oss läkare ?
Med vänlig hälsning och hopp om svar!

Jenny Fjell

Leg läk och Med. Dr.
ST-läkare i Psykiatri

samt
Intiativtagare till Nätverket Resurs (Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället)

Att dom orkar....

....men det gör inte jag. Inte idag.
Lägger in länk till Humle&Dumles artikel idagens AB och ST-ordförande inom försäkringskassan Siv Norlins ord – Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre.

De båda artiklarna handlar om samma sak, eller vänta nu.... Jo visst det gör de men åsikterna är helt skilda.

Media: AB, ST-Press

onsdag 21 oktober 2009

Värmande god dryck

2009 årgångsglögg med smak av clementin



Systemet nobbar Pernod. Eller rättare sagt nobbar Blossa. Årets glögg "håller inte måttet" enligt systembolaget.

Lite av årets höjdpunkt när det närmar sig advent och man börjar bli lite sugen på Glögg. Jag köper alltid Årgångsglöggen från Blossa. Dels lite sport att "hinna" få sig en eller två flaskor plus roligt med ny smak varje år.
Men i år blir det ingen rusning till butikerna precis, ingen "hänga på låset" passning. Glöggen finns att beställa men finns inte i butikerna som ordinarie sortiment.

Glädjen var stor när jag fick tipset att "byns" egna systembolag har tagit hem drycken. Flaskorna stod där uppradade i hyllan, så nu är den säkrad. Allt frid och fröjd.

Skööönt !

Sjuk, Sjukare, Sjukförsäkring

klicka för större bild (bonton.se)


Jag är inte ensam, jag och minst drygt 50 000 till, med önskan om att regeringen plötsligt ska vakna upp och lyssna på omgivningen. Läkare, professorer, forskare, fackförbund, (kanske
tom. sjuka ?) ja alla som lämnade remissvar med ett varnande finger angående den just pågående och kommande massutförsäkringen från nya sjukförsäkringen.
Men dagarna går, fort går det också, mot dagen D.

Ju mer jag tänker på den helt bisarra situationen, den är ofta i tankarna, desto sjukare blir reglerna. Det är för mig helt ofattbart att de styrande i Sverige KAN och FÅR driva igenom sådana här regeländringar. Försäkringsformen borttagen och man slussas vidare till arbetsförmedlingen. ???
Jag trodde i min enfald att det var försäkringskassan som skötte ärenden med sjuka människor INTE arbetsförmedlingen. Tänk så fel man har.

Imorgon mellan kl 13-14.30 kan man på LO:s webb-TV följa ett seminarie om detta heta ämne -sjukförsäkringen.
Seminariets rubrik - Hur sjuk är sjukförsäkringen?
På den frågan kan svaret bara bli - DÖDSJUK. De som medverkar är Linda Grape välfärdsutredare på LO, Ulla Lindqvist LOs vice ordförande, Cecilia Udin försäkringsspecialist på Försäkringskassan, Kjell Rautio utredare på TCO och Claes Jansson enhetschef försäkringsenheten på LO-TCO Rättsskydd.

LO, Utredarna, RESURS

tisdag 20 oktober 2009

Senaste dagarna har det bara flödat av bloggämnen. Men jag har inte vare sig kunnat eller orkat skriva.
Ska man ta upp sådant som har passerat eller just bara låta det passera.... ?
Visst, en del saker kan man diskutera i tid och otid, de är liksom alltid aktuella. De behöver dras om och om igen. Lyftas fram ordentligt.
Tjata, tjata, tjata.
Återkommer i dom ämnena.

Däremot är stunden inte förbi utan snart kommen för att på riktigt ta beslut om att ta vaccination mot svininfluensan eller inte. Läser i dagens media att i Riksdagen är tre av tio mot att ta vaccin. Anledningen är av lite olika slag. Jag hade tyckt att det varit ett någorlunda godtagbart svar om de känt tvivel mot att det är ett nytt vaccin, ganska oprövat.
Men inte då, de flesta tror sig inte ens kunna bli sjuka. Jösses.
Att personerna inte är i riskgruppen är en sak, men att tro att man INTE kommer att bli sjuk är en helt annan sak.
Att tänka steget längre än bara på sig själv, visar sig än en gång vara något som försvunnit.
Inte lustig att samhället blir kallare och kallare.

Från det ena till Anka. Står också idag att läsa: Nu satsar Anka på musikkarriär. Först tänker jag , men han är ju redan stor? Ahhhhhh, fru Anka, naturligtvis. Gud besvare oss.
Bättre än så här kan inte Anka parodieras.


Media: DN1, DN2, AB

fredag 16 oktober 2009

Fredag med musik om hopp om förändring

Fredag, innekväll med tända ljus. Härlig tid när man sitter och myser i TV soffan, kurar ihop sig. Vintern kommer närmare, fasen det är nästan så att snön är på gång.
Förändringarnas tid. Höst blir till vinter.Vinter blir till vår.
Låt aldrig förändringarna sluta.



HA EN TREVLIG HELG !

Sjukförsäkring i välfärds Sverige

Debatten fortgår, både het och med stora åsikts skiljaktigheter om sjuk försäkringsreglerna utformning.

I ett debatt inlägg i Aftonbladet gör Cristina Husmark Pehrsson (M) och Gunnar Axén (M) , ansvariga för att under kommande år över 50 000 personer utförsäkras från sjukförsäkringen, ännu ett försök att försvara och förklara de ändringar de har ställt till med.

Att någon, inte ens en ENDA person, ska behöva kastas ut från sjukförsäkringen när man fortfarande uppfyller kraven till en del, 100% - 25% är HELT SKAMLIGT.
Skulle inte det tänkta "introduktonsprogrammet" där varje persons förutsättningar utreds vara under tiden med sjukersättning ? Här kastas alla ut, punkt slut.
Att säga att människor har fastnat i denna försäkring utan att någonting görs är allt annat än sant. Den tidsbegränsade ersättning söks ju om efter en viss tid, bedöms efter de nya förutsättningarna och sjuktillståndet som gäller just då. Passivt, nej men visst kan ett halvt år -år räknas som lång tid men nödvändig tid för rehabilitering

Husmark Pehrsson och Axén skriver i inlägget att den tidsbegränsade ersättningen "försatt många människor i ett utanförskap med en ständig oro över om sjuk­ersättningen kommer att förlängas eller inte när det på nytt blir dags att pröva rätten till den"
Om ersättningen kommer att förlängas eller inte, det orosmomentet är ju helt klart borttaget. Istället har man infört dagen D , då ingen ersättning alls är berättigad.
SNACKA OM STÄNDIG ORO !

Att läsa kommentar vid Aftonbladets båda debattinlägg (och andra inlägg) gör mig både förskräckt och undrande. Vilken männikosyn ? Sverige blir bara kallare och kallare.
Alla sjuka är enskilda individer, ingen kan jämnföras med någon annan. Det är stor skillnad på sjuktillstånd, av vilken anledning som personen i fråga inte är arbetsför.

Denna debatt kommer att fortgå, SKA FORTGÅ. Årsskiftet närmar sig då de första personerna kommer att bli utförsäkrade. Över 50 000 människor.
Hoppas Husmark Pehrsson och Gunnar Axén är lika övertygande då som nu att "det här var rätt väg att gå". För de lär höra av de drabbade personerna, MIG lovar jag att de hör av.

Läs åsikterna från ordförande Gunnar Axén (M) och vice ordförande Veronica Palm(S)riksdagens socialförsäkringsutskott på deras bloggar. (har gett upp - hos Axén mottages endast sympati kommentarer, ingen kritik- annars läggs inte kommentarerna ut, ibland inte ens då..)

Bloggar: Veronica Palm, Gunnar Axén, Ett Hjärta RÖTT, RESURS, Utredarna
Media: AB1, AB2,

onsdag 14 oktober 2009

Emigrations tankar blir starkare och starkare


Att lyssna på partiledardebatt från riksdagen och höra bla. Statsminister Reinfeldt, ministrarna Göran Hägglund, Jan Björklund och de andra nissarna i Alliansen ger mig huvudvärk. Ett fortsatt förtroende för Alliansen vid regeringsmakten efter valet 2010 gör att framtiden kommer att bli än tuffare och än mera orättvist.

tisdag 13 oktober 2009

Avskedsträff

Yuka reser åter till Japan. Usch så trist, värst givetvis för Turturduvorna själva.

Välkommen tillbaka Yuka !
(när hon fick sin lilla avskedspresent & kort blev hon nästan förskräckt :D
Hon såg ordet baka, det betyder idiot på japanska. Inte konstigt att det blir fel ibland ! )

måndag 12 oktober 2009

Det borde räcka med att vara sjuk

I dagens AB kan man läsa om Alexandra. Hon ställer frågan; "Vill du ha mitt sjukskrivna liv ?"
Hennes berättelse är ingen rolig läsning. Vare sig i det hänseendet att ingen person ska behöva leva med ständig smärta eller behöva vara med om den faktiska situationen som i dags läget gäller alla sjukskrivna - RISK FÖR UTFÖRSÄKRING.
Tyvärr är Alexandras situation långt ifrån unik.

Att läsa en del av de kommentarer som lämnats i debatten gör mig mer än förbannad. Sanslöst hur kalla, oförstående och så långt från verkligenheten människor kan vara. Egentligen är det inget att spinna vidare i, för personer med dessa åsikter har mycket att lära och vara med om innan de ens skulle överväga att yttra sig.

Att ta bort den tidsbegränsade sjukersättningen utan att ha uppbackning för hur fortsättningen ska se ut måste väl ändå betraktas som idiotiskt. Om regeringen lyssnat på remissvaren när ändringarna i försäkringen skulle till , kanske det hade sett annorlunda ut.
Det förslaget som nyss varit ute på remiss om det tänkta ”introduktionsprogrammet” har även det fått stark kritik.
Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender sa följande: ”Det är en olycklig lösning som man valt, många kommer inte att kunna återgå till arbete och då kommer de tillbaka till oss igen.” (Undrar när hon får sparken ??)

Människor är fortfarande sjuka och bara för att ersättningen är borttagen gör det inte dem friska. Så med alla säkerhet stämmer Adrianas svar.

Media: AB, DN, VF1, VF2
Bloggat: Utredarna, VeronicaPalm, Ett hjärta RÖTT, eget tidigare inlägg

Rapport från här & där

Ny vecka, en helg full av händelser runt i världen.

USA och resten av jordklotet i nåt slags chocktillstånd efter fredsprisutnämningen. Själv tycker jag att presient Obama var ett bra val. När man läser runt på bloggar hittar man inte många som är av samma åsikt.

Sverige förlorade i VM-kvalet i fotboll och därmed VM- troligtvis... och i samma veva tackar förbundskaptenerna Lagerbäck & Andersson för sig.
Vem tar över ? Spekulationerna är i full gång.

Äh, va´tusan ! Struntar i vad som hänt. Det var då, nu är nu. Och nu ska jag ringa till FK.


Höst på riktigt.
Träden har färger från ett brett färgspektra - allt från grönt till gulaste solgult. Höststädat lite i rabatterna. Lökarna som är tänkta att välkomna våren 2010 är äntligen i jorden.

Jag sår alltid solrosor på våren. Inget skryt men det brukar stå ganska så ståtliga fröstänglar av solrosor som fåglarna gärna äter av vid den här tiden, men inte denna höst. Inte hos mig vilket fall, men däremot hos personer som jag gett solrosplantor. Där i deras rabatter står stora exemplar. Hmmmm...
En av mina solrosor verkar i alla fall räcka till för att bli till ett ordentligt mål mat till Talgoxen.


En sväng ut till Tåkerns strand, ett besök hos svärmor och svärfar blev det igår. Plockade några äpplen. Så utifall det är någon som vill komma och baka äppelkaka är det fritt fram !

Gräset ute på betet har samma färg som vassen vid sjön, man ser inte var och vilket som slutar eller börjar.

lördag 10 oktober 2009

Internationell kräftskiva

Samling runt matbordet.
Somliga värre i hatten än vanligt, andra märktes det ingen större skillnad på...

Lite vickning med Jansson frestelse, köttbullar och prinskorv innan skaldjuren kom på bordet. Yuka, Tims flickvän, var nog lite konfunderad inför kräftorna. Gillade desto mera Jansson och köttbullarna.
Men en erfarenhet rikare, med att fått vara med på kräftskiva med snaps och visor där till, det måste hon väl ändå vara ?


Koncentration på hög nivå
"Djuren" försvinner ganska fort från fatet


Yuka mycket skeptisk: Kan jag verkligen äta det här ?



Internationell kväll. Svenskt, Japanskt och lite Engelskt.
Japanskt besök, stora syster Mimmi som nyss flyttat till London är via teknikens under med på länk via datorn. Syrran My visar glatt upp för henne att det är gott med glasstårta. :D
Kul att hon kunde "vara med oss" fast hon är en bit bort. Hon saknades vid bordet.

Love, love, love. Så rart !
Hur ska det gå när avståndet är 836 mil mellan dessa
pussgurkor ? Snacka om att ha kärleken på distans !
Hoppas framtiden löser sig för Er, ni är så goa ihop.
"AMOR VINCIT OMNIA"
kärleken övervinner allt

torsdag 8 oktober 2009

Ahhhhhhh

Deeeetttt vibbbrrrrerarrrr! Grrannnnnenn booorrrarr fööörr berrrgggvvväääääärmme.

Englund öppnade dörren

Herta Müller - 2009 års Nobelpristagare.

Jag läser mycket. Allt - romaner, deckare, biografier, poesi (kanske inte...), tidningsartiklar, politiska skrifter - en salig blandning.
Men varför, oftast, denna dag när Nobelpristagaren presenteras känner jag - Jaha, jasså ?
Herta Müller, visst har jag hört och läst om henne. Men inte läst något av henne.
Så det blir att göra som säkert flera med mig gör, gå till biblioteket eller bokhandeln och kolla läget bland utgivna Herta Müller böcker.

Några andra böcker/författare som jag ska läsa:

Cormac McCarthy - Vägen
Elisabeth Åsbrink - Smärtpunkten
Gregory David Roberts - Shantaram

Förresten , jag saknar Horace Engdahl....

Mindre än en timme kvar

Böcker, böcker, böcker. Eller bättre att säga författare, författare. Årets Nobelpris i litteratur tillkännages om knappa femtio minuter. VEM BLIR DET SOM FÅR PRISET 2009 ?

onsdag 7 oktober 2009

Behovet av en ny regering är stort

Naturligtvis står det idag att läsa i varje tidning (nästan) och på alliansbloggar om oppositionens hemska, hemska skuggbudget.
Oppositionen ska höja skatterna med si eller så mycket, de tar dina pengar bla bla bla.
På andra sidan , regeringen som lovar ytterligare skattesänkningar och kommer att fortsätta sitt arbete som de föresatt sig. Att öka klyftan mellan den som har arbete och de som inte har. De som inte har innefattar arbetslösa, pensionärer och sjuka. Klyftan blir bara större och STÖRRE.

Större intäkter genom höjd skatt ger fler tillfällen till arbete och möjlighet till utbildning Därgenom även mer rättvisa för människor i utanförskap. Utanförskap som Alliansen skulle minska men som istället både har ökat och drivit människor allt längre från möjligheten till att ta sig ur.

Tala inte endast om höjd skatt utan att i samma mening tala om vad skattepengarna ska gå till. Det kanske kommer som en överraskning för Alliansen vid valet 2010, hur många som tycker en skattehöjning är ok.

Media: DN, SvD, AB

tisdag 6 oktober 2009

Försäkringskassan har lämnat remisssyttrande *UPPDATERING*

Idag har försäkringskassan lämnat sitt yttrande på remissen "Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen - kompletterande förändringar i lagen om allmän försäkring" som regering lämnat.

Klumpen av oro i magen växer.
Har inte läst igenom alla sidor, orkar inte men skulle vilja. Får väl ta och läsa det i omgångar.
Försäkringskassan har några invändningar Bla. att det är mycket kort tid från förslag till genomförandet. Vilket kommer i sin tur att medföra att försäkringskassan inte hinner informera vilka regler som gäller för den enskilde. Inte heller kan någon garanti för att det inte blir glapp i utbetalningen mellan sjukersättningen och aktivitetsstödet lämnas.

Suveränt ! Men vaddå, det är ju inget viktigt det rör.....

Läser vidare att försäkringskassan gör bedömningen att det lämnats optimistiska siffror angående antalet personer som på långsikt kommer att lyckas klara av arbetsmarknaden utan att komma tillbaka i sjukförsäkringen. Allt enligt de erfarenheter de har innan med typ av PILA-projektet och andra arbetslivsinriktad rehabilitering
Bra FK ! Det är ni som sitter med kunskapen.

Om samma faktum gick upp för social försäkringsminister Husmark-Pehrsson att personerna som har sjukersättning fortfarande är sjuka och inte ska kastas ut från någon försäkring. Ja kastas INTE lämnar. Att använda ordet "lämnar" i detta sammanhang är inte rätt. Lämnar något gör man lite av eget val, här finns inget val. Här är det regler som ändrats, sjukersättningen är borttagen. Alltså kastas man ut !

I yttrandet är ordval också upptaget. Svår sjukdom, mycket allvarlig sjukdom, synnerliga skäl och andra kluriga ord. Visst, inte lätt alla gånger för handläggare att avgöra hur och vad skillnaden är. Men behövs det verkligen vändas och vridas på orden för att förstå ? Om det i ordvalet avgörandet ligger är det inte klokt - Sjuk eller inte ?

Som sagt, klumpen av oro växer i magen. Hur kommer det att bli ? Jag har fortfarande mina besvär och den ständiga värken kvar, alltså INTE frisk.
Jag planerar INTE att lämna någon försäkring och jag vägrar att låta mig bli UTKASTAD !

*UPPDATERING*
Kjell Ratio skriver idag inlägg om "Krångelmängden vid sjukdom ökar". Kjell drar liknelsen av sjukförsäkringssystemet med ett "lapptäcke".

" Ett lapptäcke av ersättningsformer, av tidsgränser samt en ytterligare differentiering av olika nivåer eller grader av sjukdom och arbetsoförmåga. Nya undantagsregler och fler definitioner av nya och centrala begrepp staplas ovanpå varandra."

Ardiana Lender, FK chef, intervjuas i SVT-Rapport . Hon tycks se problematiken med att personer varit borta länge från arbetsmarknaden som ett större problem än att det faktum att personerna (oftast) inte har arbetsförmåga till kanske en eller ett par timmar om dagen.

Det konstigaste av allt i sammanhanget är att det oftast pratas om de sjukskrivna som om de INTE vore sjuka alls.

Bloggat: EttHjärtaRÖTT,2, RESURS, Smärtbloggen, VeronicaPalm, Utredarna

måndag 5 oktober 2009

Äppelskörd

Helt otroligt att det finns så mycket äpple att plocka på trädgårdens Ingrid Marie träd. Trädet är inte beskuret på två, eller om det till och med är tre år sedan.
Men till nästa år måste det kapas lite grenar, trädet börjar bli väl stort och vildvuxet. Blir El Toros jobb, vilket han inte gillar eller riktigt kan. Inte jag heller. Så välkommen någon som kan klippa och kapa fruktträd ! Så bortskämd jag nu är med massor med äpplen från fjolåret och i år så måste det bli frukt även nästa höst. Vilket jag INTE tror att det blir om vi ger oss på trädet....



söndag 4 oktober 2009

Blandfest

Lördagkväll - fest med tre olika syften: Födelsedag - Välkommen hem - Avsked/Lycka till.
Gäller att passa på !

Brors familj på sex personer återförenade igen. Dock bara för några dagar.
FavoritPojken Tim landade i onsdags kväll åter i Sverige efter två år i Japan och i skrivande stund sitter äldsta FavoritFlickan Mimmi på plan (hoppas hon kom med!) till London. Lite galet, den ena kommer hem så åker nästa. Fast det är kanske så ungdomarna kommer att hålla på ? De är ju fyra stycken....

En av lördagskvällens huvudattraktion - den nyss fyllda (ålder utlämnas INTE) mamma Mia öppnar intresserat ett av sina paket. Yngsta FavoritFlickan Nellie kollar lite på avstånd på.

Ja men se där ja, några korvar ! Så passande de blir till ölen som också var i paketet.


Med sig till Sverige, inte i resväskan utan som sällskap, har Tim med sig sin japanska flickvän Yuka. Det är de som står för maten denna kväll. Japanskt förstås ! Okonomiyaki - kan väl liknas till en sorts fylld pannkaka. Innehåll bla.: riven vitkål, bacon.
Ser ju ut på bilden som om Tim & Yuka hjälps åt, men allt är ju inte alltid vad det ser ut som !?

Här börjar lasset med Okonomiyaki bli färdiga.

Systrarna Nellie, My & Mimmi väntar hungrigt.


Nu är kockarna klara. Ser nöjda ut....

Maten är serverad !
Okonomiyaki färdig och upplagd med majonäs och okonomiyakisås och överst torkad (rökt?) riven fisk.
Mycket, mycket gott !

Yuka talar ingen engelska eller svenska. Ja, förutom de orden hon snappat upp och blivit lärd. En del ord, inget att upprepa....
Japanska språket är ganska fint. Gulligt på nåt vis men samtidigt hårt, rakt och pratas väldigt, väldigt snabbt. Att sitta och ingenting förstå av det som sägs är inte kul, men Tim översatte så mycket som gick.

Nedan undersöks hur mycket "monkey" vi ser ut !?

-Roligt att var med...... ? Kan väl diskuteras tänker stora hunden.

Här visar Yuka familjebilder från Japan för familjen i Sverige.
-Så många människor och ingen bryr sig om mig, tänker lilla hunden.

Så till Mimmi som åker till London för studier i ett halvår. Bra mycket bättre med London än Tokyo i det hänseendet att man kan ta ett flyg och på ett kick vara hos henne. Hon fick ett paket hon också. Nystickade svenska tofflor !

Syrran hjälper syrran.
Bäst att se och känna sig ok när man ska ge sig ut i världen !
Hoppas nu att resan går/gått bra och tjejen kommer fram som hon ska till sitt nya "hem" för en tid framöver. Fortsättning följer.... både med det japanska besöket och England flytten.

En mycket trevlig kväll var det när alla var samlade !

fredag 2 oktober 2009

TREVLIG HELG !


Inte roligare än vad man gör sig

Ibland känns allt ganska så trist, känner mig rastlös och bara ööööönskar att nåt kunde hända. Vad det skulle vara ? Ja, men det kan jag väl inte veta.... bara nåt, nåt kul.
Var på Systemet i dag och där jag fick tips på hur man ser till att ha roligt, alltid något.

Vid kassan var det en karl före mig som sa till kassörskan och oss andra. - Nu jävlar ska jag ha kul ! Han stoppade ned sina flaskor i påsen medan han fortsatte:
- Man måste ha lite dricka för att bli kul, ja nu ser jag hur ni ser ner på mig. Ha, jävla alkolist, tänker ni nu, som måste ha sprit för att ha kul. Men det ska jag säga er att jag är inget alko, jag är en helt vanlig karl som gillar både att ha skoj och tycker om sprit. Så jag ser till att jag kombinerar de båda sakerna så ofta jag kan, sa han med ett leende.
Jag kände på doften att han troligen redan tyckte att dagen var jättrolig, fast klockan inte var mera än tjugo över tio på förmiddagen. Lyckliga människa, tänkte jag och tog mina flaskor och gick.

På lördag ska jag ha kul. En födelsedags/välkommenhem/avskedlyckligresafest på en och samma gång. Hur låter det ? Mia har födelsedagsfest, Tim har hemma i Sverige igen fest och för Mimmi håller vid lite avskedsfest. En salig blandning. Alla är samlade, länge sedan sist, så det är jätte kul !

TREVLIG HELG!

Snart så

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
......
......
snön ligger vit på fur och gran,
snön ligger vit på taken.

Kanske inte just precis, men det frost och nästan tre grader kallt ! Men snart så.

torsdag 1 oktober 2009

Oktoberstart

Ett kvartal kvar på 2009. September har bytts till oktober. 59 dagar till första Advent. 91 dagar tills ni lyfter champagneglasen och skålar in 2010.

Deprimerande ? Ja,vissa tycker det.

Höstens ankomst gör många människor lite nedstämda, kanske till och med riktigt deprimerade. Nu ska jag väl tillägga att det inte är endast hösten som kan göra en deppig och nere, det kan de andra årstiderna också. Asch, strunt i årstiderna.

Psykiskohälsa, finns oftast närmare än vad du tror. Den varken syns eller pratas om på samma sätt som om andra sjuktillstånd.
Idagens DN har Göran Hägglund socialminister (KD), Maria Larsson folkhälsominister (KD) och Carl Älfvåg generaldirektör för Handisam debattartikeln "Vi ska förändra attityden till alla som är psykiskt sjuka”. Låter bra, mycket bra, men samtidigt skulle jag vilja dra det lite längre. Attityden behöver förändras till ALLA som är sjuka. Förändringen behövs inom vård och samhälle i stort.

Media: DN