söndag 31 maj 2009

LIVET ÄR EN GÅTA

Livet är skört. Livet är konstigt. Livet är orättvist. Livet går liksom inte riktigt att förstå sig på.
Idag försvann en mor ifrån. I från livet till något härligare. Hoppas jag.
Närmaste familjen sörjer. Jag sörjer.
Livet är konstigt.
Livet är skört.
Livet är oerhört skört.

EN BALLAD TILL MOR


Bedrövelse dränks i förlösande vin, och små törstande blommor i daggens bad, men jag höljer mitt brinnande hjärtai en mörknande, tung ballad. Och jag hoppas till Gud att icke en lögni min ensliga visa bor, det är smärtsamt men skönt att få vara sann, och sjunga om kvällen för mor.


Det har skymt kring de skyar som barnet såg och handen är hård som var vek, och sällsamt förvridna gå molnens tåg, för stormens förödande lek. Fåfängliga ting hava mistat sin lukt och jag väntar på dofter där högt uppifrån -jag har kvar, o mor, dina ögons fukt när i kärlek du ser på din son.


Väl hårt var ditt liv i din ungdoms dag,ur mörkret du stapplade hit, en olärd kvinna, spenslig och svag och mager av ungar och slit. Och ensam plåga och värk och nöd och den gudslika kärlek till barnet du bar, allt blandades beskt med salt i ditt bröd under väntandets tunggådda dar.


Om icke du visste hur ond jag var och hur nära den själens död, som det släckta ljuset från staken taroch slår mörkret i ögonens glöd, så var dock ditt hjärta så nära mig, hur fjärran jag vandrat åstad, att min vånda förnamas som en skugga kring dig, där i mörkningen länge du bad.


Du kvinna som smärtsamt i kärlek mig föttdu förstår mina kärva ord: jag skall glädjas, o mor, när du stilla har dött och får vila ditt hjärta i jord! Ty endast därnere i ljudlös mullden belönande friden bor, det bästa - en jordrymd av tystnad full -är nog gott åt en kärleksfull mor.


Lev därför ej länge - din irrande son, kan ej skänka en sorg åt din själ, bed Anden av makt därovanifrånatt slå hans kropp ihjäl,och låt oss få vila ett tusen åri tystnaden, du och jag -det kan hända - jag vet ej - att en domsklocka slår, till en tidlös och smärtlös dag.


Se blommorna vissna - och lutande tränstå tysta där solen går ned, och i fjärran, moder, långt västligt hänoceanen vänder sig vred. Han rycker i kedjan, som jag i min, befrielse! viskar hans röst. Men nu somnar jag, moder, min hand i din, en förbrunnen vår hos en snöig höst!


Dan Andersson(1919)

fredag 29 maj 2009

T R E V L I G H E L G




HA EN TRELVIG PINGST HELG !

Nu har de jäklats med fel person



Jag gillar, gillade skator ända fram tills igår eftermiddag. Tycker att de är ganska charmiga, lite roliga att skåda. Konstiga beteenden för en fågel - de retas, de stjäl och framför allt de ger sig inte.
Utanför altanen växer tallbuskar som nu har blivit höga. Väldigt förnämliga att bygga bo i, för en skatfamilj.
Innanför jalusierna på altanen sitter mina två katter och följer med förtjusning skatornas arbete med att tråckla in pinnar och grenar i tallens topp. Hälften av mängden grenar de drar dit skulle räcka nog åt en ordentlig Majbrasa !

Så igår, ena jalusien gick sönder. Ena katten kom ut på fel sida- innekatt ut i trädgården !, två skator anföll, katten skrek och kaoset var ett faktum. Kom dock snabbt in över staketet och in i vardagsrummet i skydd. Stackarn !

Man anfaller inte mina älsklingar utan att få igen.
Så nu sitter jag här, lite skamsen, skatorna har inget bo kvar, inte i min tall.... Det har jag rivit.
Trodde att katten skulle vara lite skrajsen för att gå ut på altanen idag, men istället blir han ännu "galnare" när han hör skatorna kraxa.
Risk för fler utbrytningar är jag rädd.

Ha en trevlig fredag !

torsdag 28 maj 2009

Naturrutan


Duktig liten pajsare fångad på bild under sitt byggnadsarbete.

10 ÅR SEDAN


28 maj, 1999
Sverige, i alla fall hela Östergötland med gränsande län, stannade av.
Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv sköt de båda poliserna Olov Borén och Robert Karlsson, efter att de rånat Kisa sparbank.
Tankarna går i dag till deras familjer som miste sina makar, fädrar och livskamrater.

onsdag 27 maj 2009

Matematik kan vara svårt

Jag är inget geni, men jag har klarat och klarar mig ganska bra ändå. Matematik som ämne i skolan gillade jag aldrig, men har lyckats hålla mig som en "medel" elev.
Mutiplikationstabellen var svår att "pränta" in. Lär man sig den i skolan över huvudtaget nu för tiden, så som man rabblandes skulle kunna den förr? Förr och förr... så där 30 år sedan ?!
Skit samma, den var svår att få in. Speciellt nias tabell, vad nu den skulle vara svårare än de andra. Pappa tragglade med mig, länge. Till sist så satt även den.

På högstadiet, påstår min rarabarndomsvän själv minns jag inte, att vi hade tävling om vem som kunde lösa uppgifterna först på mattelektionerna. Jojo, jag löste nog dem men det var väl inte det att komma först som kanske var det viktigaste utan att de var rätt lösta. Där sprack det för mig !
Jag kanske skulle kunna få jobb hos Norska staten, de verkar vara lite sisådär på att räkna de också. Glädje kalkyler och beräkningar kan nog jag åstadkomma också. Nu menar jag JASplanförsäljning. Såg på Uppdragsgranskning i kväll där ämnet togs upp. Norges köp av stridsflygplan.
Bäst är nog att hålla koll på äpplen och päron, jag menar kronor och dollar. Speciellt på hur valuta kurserna ligger till. Annars kan det nog bli en riktig överraskning när notan väl ska betalas. Säga och tro vad man vill, räknefel eller politisk tryck. JSF stjälpte JAS.

SVT,

måndag 25 maj 2009

Världens olika världar

Solen skiner, den riktigt gassar. Ute temperaturen är 22.8 grader i skuggan. Maskrosfrön far omkring i luften som små bomullstussar. Grannen blir galen, ingen av frötussarna hamnar väl på hans gräsmatta. Gud förbjude !
Bina surrar i äppelträdet, systematiskt från blomma till blomma flyger de. Man ser dem knappt, de bara hörs.
Barnen leker. De ropar och frågar; varför KAN vi inte sätta upp poolen. Det är visst varmt ! De tröttnar på svaren de får och försvinner cyklandes iväg.
Jag lutar mig tillbaka i solstolen. En härlig dag i försommar Sverige.
Så skönt och stillsamt, men långt bort i en annan del av världen, där spränger Nordkorea atomprov och gör världen mycket mindre härlig. Går Kim Jong II att stoppa ?

DN, SvD

Min håriga och luddiga sängkamrat

Enzior och jag delar huvudkuddar, som synes breder han ut sig så mycket han bara kan. Det är gosigt och rart, oftast.
Om han bara kunde låta bli att lämna kvar så mycket av sin päls på kudden vore det ännu gosigare. Asch, vad gör väl dé ?

söndag 24 maj 2009

Inte sämre än att jag kunde ändra mig

Tobbe skriver om hur naturskönt och bedårande Östgötaslätten ter sig i dessa dagar. Jag har bildbevis. Inte precis från samma ställe, men några kilometer därifrån. Från Herrestad. Grönskande träd och illgula böljande fält. Ljuvligt !


Herrestad kyrka

Sedan jag var liten ung flicka, nu är jag bara ung, var drömmen och tanken att NÄR jag skulle gifta mig skulle det var i en fin vit kyrka. Kyrkan på bilden över, är den vit ? Näe inte då, jag fick ändra mina planer. För det var där jag och El Toro gifte oss, det är femton år sedan i sommar. Det var en stekhet sommardag. Trodde jag skulle smälta bort. Då fanns det ingenting som var grönt, allt var gult och upptorkat.
Huvudsaken att äktenskapet inte är upptorkat !

GRATTIS PAPPA !

GRATTIS, DET ÄR DIN FÖDELSEDAG.
OFATTBARA 22 ÅR SEDAN VI SENAST FIRADE DIN DAG IHOP, FYSISKT...
GRATTIS PAPPA !


onsdag 20 maj 2009

Väljer man olika i riksdagsval och EUval ?

Idag kunde jag gått och röstat om jag velat, och ni andra också. Idag är första dagen som man kan förrösta i EU-valet.
För jag ska rösta.
Jag gjorde EUtestet på DN, ligger närmast Mp enligt testet. Jaha, Mp får det väl bli då... eller kanske inte.

Statistiska centralbyrån kommer med mycket klokt i form av statistik
Nu senast att sysselsättningen har fallit snabbt. Hmm, Herr Borg. Ansvarstagande var ordet.
Ett citat av Alf Rehn, professor i företagsekonomi ;

"Ärligt talat - den svenska ekonomiska politiken är mellanmjölk när den borde vara en stabil whisky."

En whisky blir det nog idag, lillördag, det är också onsdag som är som en fredag ?? Konstigt !

TREVLIG LÅNG HELG TILL ER ALLIHOP !
Läs tips: Utredarna

tisdag 19 maj 2009

En låt i väntan på nästa träff med FavoritPojken i Tokyo

Dagens händelse

Det händer inte mycket hemma på min gata i stan. Lugnt och stilla.
Men helt plötsligt mullrade det till, en bärgningsbil modell större backar in på gatan. Hämtar en bil som tillhör grannens gäster. Nu har den åkt, nu är det lugnt och stilla. Igen.
Z Z z z z
intresseklubben noterar

Detta är ett REKLAM inslag



En del av er vet nog att jag är en kattmänniska. En riktig, riktig älskare av katter.

Så därför tänkte jag nu skriva och göra reklam för ett "hundställe".

Är du som sagt ägare av en hund eller tycker att någon annans hund behöver lite omvårdnad ? En smutsig hund ? En hund som behöver få klorna klippta ? En långhårig hund ? Inte endast långhårig ras nu alltså, utan långhårig som i låååånghårig som du & jag blir och behöver klippas. Vi går ju till frisören eller frisörskan och klipper oss. Fast när det gäller hund heter det trimning och hundar går till..... ja vad kallas det? Hundsalong ?

Om nu något av ovanstående stämmer in tycker jag verkligen att ni ska ta och ringa och beställa tid för ett besök hos MYCKE TASSAR. Klicka på länken nedan.

MYCKE TASSAR

Hos MYCKE TASSAR kommer ni att träffa två rara och trevliga tjejer vid namn Lisa & Lotta som tar hand om dig och din fyrbenta vän/ner. Tvätt, trimning, fön & fluff ! Älsklingarna kommer att vara så fina, nästan till oigenkännlighet. Ta rätt hund när ni åker därifrån !

Vad ska man tro på ?

Önska Er God morron, det stuntar jag i, det gjorde jag ju igår. Sen vet jag inte vad som hände, luften gick ur som ett cykeldäck med punka.

I lördags var jag och flera med mig, som jag sagt i kyrkan, på Nellies konfirmation. Det var, det är fint i kyrkan. Skulle gå dit oftare, inte bara för att det är fint utan för. Ja varför ?
Jag är inte troende, jo nåt tror jag på. Fast vad ? Tror inte på Bibeln och hela den berättelsen, däremot är jag övertygad om att det finns och att vi kommer någon annanstans efter detta livet. Ett annat liv. Inte just till himmelen eller helvetet, fast man kan tro det av titeln på bloggen....
Någonstans.

Se vad ett besök i Guds hus kan sätta igång tankeverksamheten och funderingarna. Känner ingen ro i själen inte.
En mycket söt och fin konfirmand är det i alla fall !

lördag 16 maj 2009

Kyrkdags


Till byggnaden på bilden över ska jag idag. Dags att själen får en dos andlighet !?
Yngsta bruttan i favorittjejskaran, Nellie, ska konfirmeras.
Härligt, som det ser ut nu med klarblå himmel blir det en fin dag.
TREVLIG HELG !

fredag 15 maj 2009

EU är inget ha ?

I dagens Svd- Brännpunkt, har Kd med Göran Hägglund i spetsen inlägg om att stoppa/ändra alkohol införsel mängden till Sverige från EU-länder.
I AB är det en guide till var någonstans "vi ska åka" för att köpa hem den billigaste spriten.

Visst det kan tyckas att det är orimliga mängder sprit som man får föra in, för eget bruk som det så fint heter.
Kristdemokraterna tycker att vi, varje land, själva ska få bestämma vilken mängd som ska vara tillåten att ta med sig hem över gränsen. Inte EU.
Det finns många lagar och bestämmelser som Sverige själva skulle styra istället för EU.
Inga länder med "egna lagar", inga undantag. Allt eller inget ?

Media: SvD, AB

Fredag - igen

Dags igen - fredag och en väntande helg framför . SKÖÖÖNT !
Hur ska vädret bli ? Grillning till kvällen ?

onsdag 13 maj 2009

I dag har livet stannat

Idag slogs jag (ännu en gång) av hur skört livet är, när besked om en nära väns bortgång når mig. Så fort, så ovetandes. På gott eller ont ?, vet vi inget om vad som kommer att ske, inte ens från dag till dag.


Du liv...

Du liv, vad du ändå är ensamt armt,mot den dröm vi drömde om dig!Och dock ha vi älskande ärligt och varmtsått rosor vid villande stig.

Sått rosor, sått med vår bäste vän,att vattnas av dalarnas dagg -men gingo en höstdag den vägen igenoch blödde av nässlor och tagg.

Du liv, vad du ändå är ensamt långt,när du växer i skuggans ljus!När knopparna torka och hava det trångtbland kullar av sollöst grus.

Du sjunger oss sånger att sorg är kort,låtsar trösta när sol går ner -men hav dina visors buller bort,jag orkar ej höra dem mer!

Här somnar en man från sitt eget ve,här slutar ett djur sin strid -du liv, det var allt du hade att ge och detta är dödens frid.

Dan Andersson



tisdag 12 maj 2009

Ikväll drar det igång

Herre Jösses, tänk om Europa inte hade vuxit som det har under senaste trettio åren. Då hade vi bara haft EN YNKA kväll med melodifestival. Vilken tur vi nu har !!

Håller tummarna för Malena.
Men vinner det gör låten nedan från Azerbaijan .... om de går vidare till final .... Heja, det är ju lite svenskt där också !

När det är vår, då träffar man grannarna igen

Trädgårds arbete. Skönt och roligt, önskar att jag orkade hålla på mera på egen hand. Men det blir lite små pysslande och rensande en stund i alla fall.
Planterat lite nya växter, Bla. Pioner. Gillar Pioner jätte mycket. Skulle kunna ha dem i flera upplagor än vad jag har.
Har äntligen fått ned mina frön också. Lite sent men nu ska de gro för att sedan bli stora, stora Solrosorplantor i rabatten.

Bild: bonton.se (klicka för större)


Blommar fint gör det i frukträden. Körsbär och äpple står i full blomning.


Borg avvisar all kritik

Förra veckan gick jag ur A-kassan. Nu är jag en av dom alla som gjort det. Att betala dyrt för något som jag ändå inte uppfyller kraven till, bra dumt. Regler som har ändrats så att fler och fler inte omfattas av A-kassan. Också mycket dumt.

Höjda avgifter, än högre väntas 2010. Hur många kommer fortsättningsvis att sätta den höjda avgiften i förhållande till vad försäkringen ger om man bedömer sin risk som liten att bli av med jobbet ? Men VEM är säker på att det inte blir uppsägningar på sitt arbete?
Fram till 2004 låg andelen arbetssökande med a-kassa på runt 70 procent, men förra året var andelen 45 procent. Endast var femte under 25 år har A-kassa.
Skrämmande siffror.

Bild: DN
Kvinnan på bilden är ingen favorit hos mig. Alfred som han heter, till höger, är däremot en favorit från tidningen MAD. Ganska lika till utseendet ?
Fast det är ju den enda likheten. Alfred står för humor, är en trevlig prick. Säkert står han också som den intelligenta av de två, inte vet jag...
Kvinnan på bilden, vår Näringsminister, kommer med ointelligenta förslag efter förslag. Finns det inget stopp ?
Senast nu det här med att LAS skulle vara ett hinder för företag. Om det är lättare att säga upp leder detta till flera arbeten.
Den ekvationen går ändå inte ihop ?
Något som däremot riktigt, riktigt går ihop sig är Finansminister Borgs mun & mungipor. De är strängt sammandragna. Lika så hans attityd till finans stimulanser. Kritiken från alla tänkbara håll rinner av honom som vattnet på en gås.
För ytterligare stimulanser krävs "väldigt starka skäl". Jo, jo....
Media: SvD, DN, E24

Måndag blev till tisdag


Hoppas verkligen att det går bättre idag att göra inlägg på bloggen. Min bärbara dator ratade Blogger igår. Flera gånger när jag skrivit så varnade den för intrång och allvarligt virus och stängde ned allting. Inget blev ens sparat på blogger. Så jag gav upp, för stunden.
Nu kanske vissa tycker att jag ska tänka över vad datorn vill ha sagt med att den beter sig på det viset ? Ja, ja, jag fattar !
Men tänker INTE bry mig utan fortsätta skriva, så idag kommer det att rassla ordentligt på tangenterna. Ända tills armarna säger stopp, om ni har tur så hinner det inte bli så många inlägg ändå......

onsdag 6 maj 2009

Nära men ändå så långt bort


Idag har jag pratat med mina kära och nära utlandsboende. (fast de nu egentligen inte är speciellt nära..)

Både FavoritPojken i Tokyo och min goarara gumma i Pretoria.
Japan invånaren ska vara kvar ett bra tag till, han trivs ju så förträffligt där, så frågan är väl om han inte kommer att bli bofast. Lille plutten.

Däremot SydAfrika familjen är på väg hem. Ska bli såååå kul att ha henne och hennes familj tillbaka i Sverige. Liksom lite lättare att tex ta en fika ihop....
Längtar- i mitten av Juni är de på plats.

När det ändå tydligen ska regna...

tisdag 5 maj 2009

Krya på Dig



Imorgon hade jag en träff som jag sett fram emot. Skulle träffa en av mina "extra mammor". Konstigt, tror att jag har minst tre-fyra stycken, extra mammor alltså. Inte vet jag varför de anser att jag behöver ha lite "extra" stöd. Visst min egen mor finns tyvärr inte kvar i livet, så jag antar att det är därför, men ändå.

Men nu så har sötarara "extra mamma" blivit dålig och ligger inlagd på sjukhus. Tänker på Dig och hoppas att allt blir bra !

Mr(S) Hyde and Dr Jekyll arbetar på FK

Innan senaste operation i mars hade jag kontakt med Försäkringskassan. Om det samtalet kan du läsa här.

Igår var det dags igen. Tog själv kontakt, som handläggare X och jag kommit överens om. Eftersom den första kontakten med X, blev lite sisådär..., så döm om min förvåning när jag möts av en jätte glad och positiv röst. X frågar hur jag mår och hur rehabiliteringen gått efter operationen. HALLÅ, X frågande hur JAG MÅR !
(Ursäkta men jag kan inte låta bli att vara både ironisk och sarkastisk...)

Vi hade ett ganska så långt samtal, ett bra samtal. Konstigt om samtalet inte blev långt....
Det är ju min framtid som det gäller !
Sjukersättningen går ut nästa år, som för så många andra.
Vad kommer att ske ? Kommer jag att bli lyssnad på ?
Alla frågor som så många andra också sitter och funderar över. Somliga mår mycket dåligt över just den pressen som man ställs inför. Någon ANNAN, inte den egna läkaren/na utan någon helt främmande, talar om och tar beslut om hur sjuk eller frisk man är.
Det är sjukt !

Nu är min process i alla fall igång. "Under utredning"
X och jag var inte överens på alla punkter men det känns bra. Forsättning följer.
Tänkt att jag gått och funderat på samtalet med X sedan i mars. Om varför X sa som X gjorde ? X hade nog en alldeles förfärligt dålig dag just den dagen, men det ska verkligen behöva gå ut över X "kunder" ?

Privata Apotek

Varför inte sälja ut ALLA de 946 apoteken när man ändå håller på ?
Hoppas bara att denna privatisering blir lika bra som de andra genomförda, då har vi inget annat än att säga; Bra jobbat Hägglund & Co !

måndag 4 maj 2009

Kvällsmusik

"Gubbarna" kan och håller än. Gruppen kallar fram ungdomsminnen- både sånt man VILL komma ihåg och sånt man inte KOMMER ihåg... eller hur det nu blir ?

Du sitter eller ligger väl inne i sängen - DU SOM ÄR SÅ SJUK !

I dagens upplaga av Corren finns en artikel om kvinnan som blev anmäld till försäkringskassan för att ha arbetat mycket med sin hobbyverksamhet, en hundförening.
De anonyma anmälarna blev trodda av FK och sjukersättningen indragen.

Ja, som uppbärare av sjukersättning, VAD FÅR MAN GÖRA ? VEM BESTÄMMER VAD SOM ÄR TILLÅTET ? Är det inte tillräckligt att arbetslivet är till ända, att inte kunna klara av att sköta vare sig hem eller sig själv på egen hand ? Utan man ska även sluta leva, helt ?
Bara tanken att någon är så elak att göra anmälan av någon person till FK för att denna person tycks "göra för mycket" , tycks "ha alltför roligt" gör att jag tappar tron på mänskligheten.

Att ha en hobby och kunna träffa människor är det för mycket ? Livet fortsätter, med de problem eller besvär man än har. Att kunna, för en stund göra saker som gör att livet känns bättre och roligare, det är guld värt !

Är det just elakhet som driver anmälare till att anmäla eller vad? Avundsjuka ? Vet inte vilket som är sämst eller sjukast.

fredag 1 maj 2009

1 MAJ - Allt från tal till komular

Klockan vid Skänninge torg närmar sig 15.00
Står i solskenet och inväntar att Correns krönikör Torbjörn Gustavsson ska inta talarscenen och hålla sitt 1 Maj tal.
Torget fylls på med flera lyssnare än vad Torbjörn själv väntade sig....

Klockan slår 15 och dagens höjdpunkt intar plats på scenen. Jag min dumsnut tog aldrig en bild på Cadillacen som Torbjörn kom i. Bilen finns att beskåda på hans egen blogg.
Torbjörn höll ett bra tal. Bra jobbat !



Roligt att träffa herr Gustavsson på "riktigt", annat än att skriva och läsa på hans och min egen blogg.
Tack Torbjörn för rosen ! Det värmde. TACK SÅ MYCKET !

Efter Skänninge mötet for El Toro och jag till Herrestad, till svärmor och svärfar.
Fasen vad fort det slår ut, man hör nästan hur det knakar. Rabarberna växer som ogräs, naturligtvis snodde jag med mig några. Får bli en god paj imorgon.

För att ha lite annat än rapportering från 1 Maj möte och hur växtligheten framskrider i vårtider, fotade jag även mina älskingsdjur som kom förbi i hagen.
Det är mor, son & en ny liten dotter. Är det inte söta så säg !

PUSS PÅ DIG !


ÄN EN GÅNG, TREVLIG HELG !