torsdag 22 januari 2009

Arbetsför eller inte ?

"Ska sjukpenning bara betalas ut till den som är för sjuk för att arbeta, eller ska man kunna få sjukpenning även på andra grunder?"
Denna fråga finns att läsa under dagens Ledare i Corren under rubriken "Det verkligt inhumana"

Svaret är lätt. Man ska vara sjuk för att ha/få sjukpenning. Konstigare än så är det inte !

Med de nya reglerna som infördes juli 2008, ska man efter att ha varit sjukskriven i sex månader och efter att det konstaterats att återgång till sin nuvarande anställningen inte kommer att kunna ske och arbetsgivaren inte kunnat erbjuda omplacering, söka annat arbete på hela arbetsmarknaden ut efter sin arbetsförmåga. Rätt eller fel ?

Här dyker problemet upp. Hur långt "dras" detta, vilken arbetsförmåga varje individ har ? Visst, har man arbetsförmåga ska man arbeta eller vara arbetssökande. Inte vara kvar i sjukförsäkringen.
Ledaren i Corren skriver; "De drabbas då av allmänhetens misstro mot alla "fusksjuka", och av de sänkningar av ersättningarna som blir nödvändiga när krisrelaterad arbetslöshet ska gömmas i sjukförsäkringen."
Om jag inte är helt fel ute så har det gjorts undersökningar om hur många "fusksjuka" det fanns, svaret blev inte alls som folk eller regering misstänkte. Fusk utbredningen var inte alls så stor. Men fusk kommer det alltid att finnas inom alla försäkringssystem, tyvärr.
Att tro att människor är sjukskrivna för nöjes skull, har det bra hemma med ersättning och fullt nöjda med att de blivit eller hamnat i den situationen självmant. Ni borde skämmas !

"Att det är inhumant att låta arbetsföra människor bli kvar i sjukskrivning", skriver Ledaren vidare.
Lika inhumant är det som pågår nu. Människor verkligen tvingas ut på arbetsmarknaden helt utan att ha möjlighet till att få ett arbete. Läget har inget att göra med nuvarande kris, för det har visat sig innan krisen startade att ingen arbetsgivare anställer en långtidssjukskriven. Nästan ingen...
Försäkringskassans läkare avfärdar andra läkares råd och rekommendationer som ingenting. Bedömningen blir; för frisk för att vara sjukskriven med för sjuk för att arbeta.
Därtill att den sjukskrivnes nuvarande arbetsgivare helt slipper undan sitt ansvar genom att det är ok att säga upp den anställde efter sex månader.

Inhumant, verkligen. Men inte av anledning som Correns ledare tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar